The Exorcist (1973)
FILMLÄNGD: 122 min
LAND: USA
NUMMER: 127
En berömd skådespelerska (Ellen Burstyn) ber prästen Damien Karras (Jason Miller) att hjälpa hennes dotter Regan (Linda Blair). Mamman hävdar att flickan blivit besatt av Djävulen och vill att prästen ska driva ut den onda anden. Men fader Karras har börjat tvivla på sin tro och ber den mer erfarna fader Merrin (Max von Sydow) att hjälpa till med exorcismen.
Det var först tänkt att Marlon Brando och Jack Nicholson skulle spela fader Merrin och fader Karras, men man insåg att detta inte var en film som skulle passa dem och lät rollerna gå till andra skådespelare. Mercedes McCambridge gör rösten som demonen.
Det finns myter om att filmen skulle vara baserad på en verklig händelse i 1940-talets USA, vilket också ger filmen något slags resultat. Förutom att det är en mycket välgjord och påkostad skräckfilm så blev filmen en publiksuccé som gör den ganska stark än idag.
/(130)&(827)
Enter the Dragon (1973)
FILMLÄNGD: 98 min
LAND: HONG KONG/USA
NUMMER: 126
När man talar om klassiska kampsportsfilmer från Asien så är det oftast dem med legenden Bruce Lee i. Robert Clouses Enter the Dragon är nog en av de mest kända som Bruce Lee gjorde. De flesta filmer han medverkade i blev berömda, men detta är hans sista fullbordade.
Lee (Bruce Lee), Williams (Jim Kelly) och Roper (John Saxon) ska delta i en kampsportsturnering på en narkotikaboss ö. Alla tre har sina skäl till att ställa upp i turneringen.
Bruce Lee kommer alltid vara en av de största inom kampsportsgenren. Han är även inspirationskällan till Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000).

/(827)&(130)
Papillon (1973)
FILMLÄNGD: 150 min
LAND: FRANKRIKE/USA
NUMMER: 125
Denna film av Franklin J. Schaffner är baserad på Henri "Papillon" Charrières självbiografi och skildrar fångarnas liv på den franska fängelsekolonin Djävulsön.
"Papillon" (Steve McQueen) har blivit dömd för mord och förd till ön, trots att han är oskyldig. Vid flera tillfällen försöker han rymma därifrån, men något går alltid fel. Men så lär han känna Louis Dega (Dustin Hoffman), en annan fånge med samma ambition att fly. Deras gemensamma mål gör att alla deras olikheter inte spelar någon roll.
Detta är en gripande och intressant film som engagerar. Skådespelarna är mycket bra och filmens slut är starkt.
/(130)&(827)
American Graffiti (1973)
FILMLÄNGD: 110 min
LAND: USA
NUMMER: 124
Det är en sen sommarkväll i Kalifornien 1962. De fyra vännerna Curt (Richard Dreyfuss), Steve (Ron Howard), Terry eller "Toad" (Charles Martin Smith) och John (Paul Le Mat) har just tagit studentexamen.
Handling består lite halvkomplicerat om Curt som är inte säker på om han vill börja på college. Steve funderar på sitt förhållande med Curts syster, Laurie (Cindy Williams), medan han åker bil hela natten. En mystisk blondin (Suzanne Somers) i en vit Ford Thunderbird fångar hans uppmärksamhet. John försöker få något ragg, samtidigt som han måste försvara sitt rykte som stans snabbaste racerförare. Harrison Ford dyker upp vid några tillfällen för att utmana John. Terry lånar Steves bil och låter en tjej lifta med honom. Under hela filmen försöker han imponera på henne.
Detta är en film som skildrar ungdomars liv och drömmar. Det är intressant att vi får följa fyra olika karaktärers tankar och upplevelser. Unikt för den här tiden var att filmens epilog avslöjar huvudpersonernas framtid.
Det här är också en film som gör en nostalgisk. Förutom 1960-talet så är det ju den sista natten med vännerna och skolan, alltså en kväll som man minns. Regissören bakom filmen var den berömde George Lucas. Och producent var ingen mindre än Francis Ford Coppola.

/(130)&(827)
The Sting (1973)
SVENSK TITEL: Blåsningen
FILMLÄNGD:129 min
LAND: USA
NUMMer: 123
Bedragaren Johnny Hooker (Robert Redford) lurar affärsmannen Doyle Lonnegan (Robert Shaw). Det leder till att Hookers kollega Luther blir mördad. Hooker bestämmer sig för att söka upp Henry Gondorff (Paul Newman), en gammal vän till Luther. Tillsammans ska de hämnas Luthers död.
Den här klassikern skildrar 1930-talets Chicago och man får verkligen en genuin känsla av den tiden. Miljöerna och skådespelarna är lysande och dialogen klockren. Många nyare filmer har den här som grund.
Redford och Newman spelade även mot varandra i Butch Cassidy och Sundance Kid (1969).
/(130)&(827)
Pink Flamingos (1972)
FILMLÄNGD: 93 min
LAND: USA
NUMMER: 122
De flesta regissörer gör filmer som ska bli bra, men inte John Waters. Han var känd för att göra sjuka och groteska kalkonfilmer.
Divine är en dragqueen som bor i en husvagn med sin äggätande mamma (Edith Massey), och två barn. Divine blir utnämnd till "världens äckligaste människa", vilket retar paret Marble som anser att de förtjänar den titeln bättre. Paret Marble äger en "adoptionsbyrå", som egentligen är en olaglig verksamhet. De kidnappar unga kvinnor, som blir våldtagna, och säljer barnen till lesbiska par.
Filmens äckligaste scen är när Divine äter hundskit och flinar in i kameran. Förutom det groteska i filmen är det här också en idé inom filmen hur man får oss tittare att må dåligt, en slags guide till hur en "skit-film" ska se ut.
/(827)&(130)
The Godfather (1972)
SVENSK TITEL: Gudfadern
FILMLÄNGD: 175 min
LAND: USA
NUMMER: 121
Den här filmen anses vara den bästa enligt de flesta människor och kritiker. Kanske är det också så att den här filmen innehåller allt.
Vito Corleone (Marlon Brando) är överhuvud för en siciliansk maffiafamilj i New York. Han styr den organiserade brottsligheten i stan och hans makt tycks vara ohotad. Men plötsligt vill en annan mäktig maffiafamilj, Sollozzo, göra knarkaffärer på gatorna. Corleone gillar det inte, och motarbetar det, vilket leder till en maktkamp mellan de två familjerna. Samtidigt har Corleone problem med sonen Michael (Al Pacino), som förväntas ta över imperiet en dag men som inte vill det.
Francis Ford Coppolas film är en odyssé om familjen Corleones liv, om händelser och incidenter. Det blir till och med underhållande och tragiskt i vissa delar av filmen. Marlon Brando gör sin livsroll i filmen som också blev det stora genombrottet för Al Pacino. Denna film kommer nog alltid vara en av de största.

/(827)&(130)
Deliverance (1972)
FILMLÄNGD: 109 min
LAND: USA
NUMMER: 120
Vännerna Lewis (Burt Reynolds), Bobby (Ned Beatty), Ed (Jon Voight) och Drew (Ronny Cox) ger sig ut på en kanot- och campingtur längs Cahulawassee River, men det blir inte som de har tänkt sig. Långt ute i vildmarken möter de den egendomliga lokalbefolkningen, som är ett resultat av inavel.
Att skådespelarna själva gjorde de scener som stuntmän borde ha gjort, bidrar till spänningen som redan finns i filmen. Miljöerna är vackra, men så ödsliga och skrämmande, och banjomusiken som ackompanjerar det hela är välkänd.
För regi stod John Boorman. I en liten roll som sheriff syns James Dickey, författaren till boken med samma namn.
/(130)&(827)
The Last Picture Show (1971)
SVENSK TITEL: Den sista föreställningen
FILMLÄNGD: 118 min
LAND: USA
NUMMER: 119
Innan George Lucas regisserade American Grafiti (1973) fick han nog inspiration från denna film, Peter Bogdanovich's The Last Picture Show.
En småstad i Texas på 1950-talet. Ungdomarna Sonny Crawford (Timothy Bottoms) och Duane Jackson (Jeff Bridges) är bästa vänner, men när båda blir intresserade av Jacy Farrow (Cybill Shepherd) sätts vänskapen på prov. Jacy vet att alla killar på skolan vill dejta henne. Hennes föräldrar är rika och hon ser bra ut.
I staden finns en biograf, dit Sonny och Duane brukar gå. Det är en viktig plats för dem. När biografen stängs, känner de att ett kapitel i deras liv avslutas. De får också lära sig viktiga saker om kärlek, vänskap, ensamhet och svartsjuka.
Det är en tragisk film om hur livet förändras när man har gått färdigt skolan och hur ett rum som har varit fullt av glädje helt plötsligt blåser in av en ökenvind. Så tänker man på ensamheten och att tiderna förändras. Samma sak händer dem när stadens så kallade "kung", som äger biografen, dör och biografen tappar publik och läggs ner, vilket filmens titel syftar på.
/(130)&(827)
Sweet Sweetback's Baadasssss Song (1971)
FILMLÄNGD: 97 min
LAND: USA
NUMMER: 118
En föräldralös pojke (Mario Van Peebles) jobbar som handduksutdelare på en bordell i Los Angeles på 1940-talet. Han förlorar oskulden med en prostituerad, som kallar honom för "Sweet Sweetback". Sedan förflyttas handlingen fram till 1970-talet, då Sweetback (Melvin Van Peebles) fortfarande arbetar på bordellen.
En natt kommer några poliser in och berättar för Sweetbacks chef att ett mord har begåtts. Sweetback anklagas och arresteras, men på väg till polisstationen slår han ner poliserna och flyr.
Filmen är en slags odyssé, som innehåller mycket våld och sex, men Sweet Sweetback's Baadasssss Song är mer än så. Den är nog en ren klassiker inom genren blaxploitation, där filmteamet och skådespelarna är mörkhyade.
Filmen är regisserad av Melvin Van Peebles, som placerade sig själv och sin son i huvudrollen som Sweetback.
/(130)&(827)
Dirty Harry (1971)
FILMLÄNGD: 102 min
LAND: USA
NUMMER: 117
Polisfilmernas polisfilm. Clint Eastwoods största roll, bredvid den som "the man with no name" i Sergio Leones Western-trilogi.
Eastwood spelar Harry Callahan, den tuffaste polisen i stan som vet precis hur man ska se till att ordningen upprätthålls. När stadsborna börjar terroriseras av en krypskytt som mördar från hustaken tar Harry fram sin bästa vän pistolen, för att "övertala" mördaren att komma ner.
Filmen slog igenom och följdes upp av fler om denna polisman. Uppföljarna är också bra, men detta förblir självklart nummer ett.

/(130)&(827)
The French Connection (1971)
FILMLÄNGD: 104 min
LAND: USA
NUMMER: 116
Gene Hackman spelar sin mest minnesvärda roll som Jimmy "Popeye" Doyle, en polis som ska stoppa narkotikasmuggling mellan Frankrike och USA. Till sin hjälp har han kollegan Buddy "Cloudy" Russo (Roy Scheider). Men det är ett svårt och farligt fall de ger sig in på. I stadsdelen Brooklyn finns en godisaffär, som misstänks ha med knarkhandeln att göra.
Hackmans rolltolkning som den uppkäftige hårdingen "Popeye" är oförglömlig och mycket underhållande.
Filmen är baserad på en verklig händelse. Biljakten och jakten till fots är berömda scener, som påminner lite om Bullitt (1968).

/(130)&(827)
A Clockwork Orange (1971)
FILMLÄNGD: 137
LAND: STORBRITANNIEN
NUMMER: 115
Stanley Kubrick gjorde en perfekt vison av framtiden, baserad på Anthony Burgess roman.
Den unge Alex (Malcolm McDowell) har kul på andras bekostnad. Han är ledare för ett gäng som misshandlar uteliggare och våldtar unga kvinnor. En dag sviker gänget Alex, som hamnar i fängelse.
Genom ett rykte hör han att man kan bli fri på två vecker, med en viss metod så att man blir "normal, vanlig". Det är början på Alex' resa från omoralisk värsting till hjärntvättad modell för medborgare.
När Stanley Kubrick gjorde denna film insåg han kanske inte att det inte ser ut att vara så mycket framtid utan en miljö som liknar ett riktigt äckligt 1970-tal. Men filmens budskap är starkt; att man kan göra om obotligt sjuka människor till någon slags robot är ett vansinne, som Kubrick visade genom denna film.

/(827)&(130)
Zabriskie Point (1970)
FILMLÄNGD: 110 min
LAND: USA
NUMMER: 114
Michelangelo Antonioni var en italiensk pionjär inom filmkonsten. Hans filmer innehöll långa scener med långsamt tempo. Detta verk är nog ett av de mest bortglömda, kanske för att det inte blev någon större publiksuccé. Men filmen är Michelangelo Antonionis första amerikanska film som också var ganska påkostad.
En man (Mark Frechette) i Los Angeles flyr när mötet för unga vänsterradikaler spårar ur och han anklagas för att ha dödat en polis. Med ett flygplan ger han sig ut i öknen och möter Daria (Daria Helprin), en kvinna som ska på en jobbkonferens. Scenen när de älskar i närheten av Zabriskie Point liknar en hallucination.
Han bestämmer sig för att åka tillbaka och överlämna planet till dess rätta ägare, men polisen skjuter honom. När hon reda på det blir hon så chockad att hon ser en apokalyptisk syn spelas upp. I slow motion exploderar ett hus och massor av föremål, medan Pink Floyds Come in number 51, your time is up hörs i bakgrunden. Sedan ger hon sig ut i öknen, där solen är på väg ner.
Filmens budskap handlar om USA:s världstyranni och en så kallad ondska. Det gör filmen till en av Michelangelo Antonionis viktiga filmer.
/(130)&(827)
En kärlekshistoria (1970)
FILMLÄNGD: 119 min
LAND: SVERIGE
NUMMER: 113
Roy Anderssons debutfilm En kärlekshistoria blev en oväntad succé, som än idag betraktas som en klassiker.
Filmen skildrar kontrasterna mellan vuxengenerationens och ungdomarnas relationer. De vuxnas förhoppningar är krossade, men de unga är kära, naiva och hoppfulla och ser lätt på livet.
Ann-Sofie Kylin och Rolf Sohlman spelar huvudrollerna Annika och Pär. Personerna som befinner sig omkring dem är misslyckade och trasiga på olika sätt, i synnerhet Annikas pappa.
I huvudpersonernas omgivning ser vi Margreth Weivers och Bertil Norström som Annikas föräldrar, Lennart Tellfelt och Maud Backéus som Pärs föräldrar, Anita Lindblom som Annikas deprimerade moster och Gunnar Ossiander som Pärs ensamma farfar.
Det är just i samband med de två sistnämnda som Pär och Annika träffas för första gången. Filmen skildrar tydligt den osäkerhet de känner innan de blir tillsammans och hur de sedan är lyckliga, medan de vuxna mest ser problem i tillvaron. Just detta är filmens budskap - med åldern tycks livssynen förmörkas.
Musiken av Björn Isfält blev mycket känd, liksom scenen på fotbollsplanen där Annika gråtande ser Pär åka iväg för att sedan komma tillbaka till henne.
/(130)&(827)
Little Big Man (1970)
FILMLÄNGD: 147 min
LAND: USA
NUMMER: 112
121-årige Jack Crabb (Dustin Hoffman) har en fantastisk och engagerande livshistoria att berätta. Som liten blev han föräldralös och adopterades av Cheyenne-indianerna, som uppfostrade honom på sitt sätt. Som tonåring lämnade han indianerna och försökte sig på en rad olika jobb: medicinförsäljare, cowboy, köpman och spion. Han gifte sig med svenskan Olga (Kelly Jean Peters) och blev god vän med Wild Bill Hickok (Jeff Corey). När han uppnått en mycket hög ålder är han den sista levande personen som upplevt slaget vid Little Big Horn.
Det förekommer en hel del massakrer mot indianer i filmen, som är baserad på Thomas Bergers roman från 1964. Filmen blir aldrig ointressant. Handlingen är spännande, naturvyerna vackra och perspektivet något nytt - vid 1960-talets slut började man göra filmer som inte berättas ur de vitas perspektiv, utan indianernas.
Filmens budskap är att man inte kan äga jorden och ta över. Enligt vissa begrepp är det även rasism som tas upp.
/(130)&(827)
Woodstock (1970)
FILMLÄNGD: 184 min
LAND: USA
NUMMER: 111
Denna dokumentär om tredagarsfestivalen ger tittaren en verklig inblick i stämningen och upplevelsen att vara på Woodstock 15-18 augusti 1969 bland alla hippies. Celebriteter som Jimi Hendrix, Janis Joplin, Santana, The Who, Joe Cocker, m.fl. uppträdde på festivalen och är förevigade i dokumentären. Deras musik framkallar rysningar.
Arrangörerna förväntade sig inte att det skulle komma så mycket som 400 000-500 000 besökare, snarare omkring 20 000. När så många människor plötsligt strömmade till platsen, gav arrangörerna upp försöket att ta inträde och lät festivalen vara gratis istället.
Eftersom man inte förberett sig på att ta emot så många personer, fanns det inte tillräckligt med toaletter, sjuktält och andra nödvändiga saker, men trots att det var så trångt och så lerigt p.g.a. regnet höll sig publiken lugn.
Det är inte så känt att Martin Scorsese är en av människorna bakom filmarbetet. Festivalens budskap Tre dagar av fred och musik påverkade människors livsstil under denna tid, som också präglades av kriget i Vietnam.
Detta var en engångsgrej. En sådan succé och stämning är svår att uppnå flera gånger. Dessutom var det ju en sådan speciell tid, 1960- och 1970-talet.
/(130)&(827)
Five Easy Pieces (1970)
FILMLÄNGD: 96 min
LAND: USA
NUMMER: 110
De här är Bob Rafelsons fina film om framgång och depression genom en osäker man.
Den begåvade pianisten Robert Dupea (Jack Nicholson) tillhör en välbärgad och intellektuell familj. Trots det har han gjort det till en vana att byta jobb och kvinna väldigt ofta. När han inte befinner sig på oljefältet där han arbetar, dricker han öl, spelar poker och förblir oberoende av sin flickvän Rayette (Karen Black), som är lika vacker som hon är obegåvad.
Vid sin fars dödsbädd möter han en världsvan kvinna (Susan Anspach) som han blir intresserad av. Han känner sig fångad mellan sina motstridiga livsstilar och vet inte vilket val han ska göra. Beslutet är avgörande för resten av hans liv.
Filmen tar upp vad en hemlighetsfull man har och det specifika slutet gör livet bättre genom att fly från alla sina misslyckanden och problem.

/(827)&(130)
The Wild Bunch (1969)
FILMLÄNGD: 145 min
LAND: USA
NUMMER: 109
Pike Bishop (William Holden) är ledare för ett gäng kalla revolvermän. Efter ett misslyckat rån beger de sig till Mexico. Där sluter de ett avtal med en general, som vill att de ska stjäla något åt honom i utbyte mot 10 000 dollar. Denna general har attackerat en liten by, som en av revolvermännen växte upp i.
Bishops män spelas av Ernest Borgnine, Warren Oates, Ben Johnson, Jaime Sánchez, Bo Hopkins och Rayford Barnes.
Filmen innehåller många snygga slow-motion-scener och ett starkt slut. Karaktärerna är intressanta och handlingen engagerande. En riktigt bra western-rulle.

/(130)&(827)
Easy Rider (1969)
FILMLÄNGD: 94 min
LAND: USA
NUMMER: 108 min
För tittare som söker hippies och budskap från den så kallade "förlorade generationen" så är det här den ultimata filmen. Kanske beror det på dess soundtrack där vi hör Jimi Hendrix, The Holy Modal Rounders, The Byrds och flera andra av samtidens kända musiker.
På motorcykel genom USA får vi se hur Wyatts (Peter Fonda) och Billys (Dennis Hopper) uppfattning om landet förändras. De möter originella personer med märkliga attityder och förvånas över hur landet är på väg att bli något annat än vad de trodde att det var. Under resans gång övertygas de alltmer om att någonting inte är som det ska. Den alkoholiserade advokaten (Jack Nicholson) vill bli deras följeslagare.
Den här filmen tar upp saker som är dåliga men visar det på ett verkligt sätt, såsom den långa scenen när de tar narkotika på en kyrkogård och vi tittare får se en så kallad tripp. Vi får även se nakenbad och vänskap.
Filmen har en slags kultstatus idag och kanske beror det på det annorlunda slutet eller att det var genom den här filmen Jack Nicholson fick sitt genombrott.

/(827)&(130)
Midnight Cowboy (1969)
FILMLÄNGD: 133 min
LAND: USA
NUMMER: 107
Varje gång man hör låten Everybody's Talking At Me brukar man tänka på denna film. Vi tittare får se Joe Buck (Jon Voight) som spelar den naiva och charmerande cowboyen från Texas. Han är övertygad om att han är lösningen till alla ensamma New York-kvinnors kärlekstörst.
En dag träffar Joe Ratso Rizzo som spelas av Dustin Hoffman. Han är en snål småtjuv med stora drömmar. Trots att de lever livet på samhällets botten, finner de båda karaktärerna varandra och vänskapen blir stark. Ratso blir sjuk och de försöker få tag på medicin. De bestämmer sig för att finna lyckan i Florida.
Filmen tar upp tragiska delar om fattigdom och hur den ena personen är dum och den andra försöker vara listig och tjuvaktig.

/(827)&(130)
Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)
FILMLÄNGD: 110 min
LAND: USA
NUMMMER: 106
Denna westernklassiker berättar om legenderna Butch Cassidy (Paul Newman) och Sundance Kid (Robert Redford), som var ledare för Wild Bunchgänget.
Gänget har specialiserat sig på att råna banker och tåg. En dag upptäcker Butch Cassidy och Sundance Kid att gänget vill ha en annan ledare, Harvey Logan, men Butch besegrar denne i en duell. Vid ett annat tillfälle kommer Logan med en idé, som Butch presenterar för gänget som sin egen. De ska råna ett ställe två gånger.
Det första rånet går bra, men det andra leder till att Butch och Sundance tvingas fly. Tillsammans med Sundances fru Ethel "Etta" Place (Katharine Ross) beger de sig till Bolivia, för att starta ett nytt liv. Till en början går det bra, de får jobb och lever hederligt, men sedan måste de fly igen.
Det här är den första av flera filmer som regissören George Roy Hill lät göra med Newman och/eller Redford.
Det som gör filmen riktigt intressant är att huvudkaraktärerna har funnits i verkligheten. De gestaltas mycket bra av Newman, Redford och Ross i denna fartfyllda rulle.
/(130)&(827)
Night of the Living Dead (1968)
FILMLÄNGD: 96 min
LAND: USA
NUMMMER: 105
Att det här blev George A Romeros genombrottsfilm är inte svårt att förstå. Gore-scener, psykedeliska ljud och spännande bilder dyker upp under filmens gång. Detta vara något nytt som blev känt.
Barbra (Judith O'Dea) och hennes bror Johnny (Russell Streiner) har åkt bil i flera timmar, för att komma till den ensligt belägna kyrkogården där deras mor är begravd. Nära graven blir de attackerade av en zombie. Barbra flyr när Johnny blivit slagen medvetslös. Hon kommer till ett tomt hus, dit fler människor söker sig för att undkomma det okända fenomenet levande döda. En av människorna i huset är Ben (Duane Jones), som håller sig lugn medan Barbra får panik.
Filmen är ganska obalanserad med de levande dödas intelligens, men man får också tänka på att det här är en av de första filmerna med zombies. Det är också den första skräckfilmen med en mörkhyad person i huvudrollen.
Samtidigt tar filmen upp samhällets förklaring till det som pågår, trots att de som uttalar sig inte vet vad de pratar om. De levande döda försöker komma in i huset för att de vill ha människokött. Människorna låser in sig och skärmar av sig från omvärlden, men hur länge kan det pågå?
/(827)&(130)
Vargtimmen (1968)
FILMLÄNGD: 90 min
LAND: SVERIGE
NUMMER: 104
När det gäller svenska skräckfilmer så anses det vara ganska nära den så kallade kalkon-genren.
Vi tittare får följa den plågade målaren Johan Borg (Max von Sydow) och dennes hustru Alma (Liv Ullman), som tampas med vad som verkar vara någon typ av demoner. Som tittare är man aldrig helt säker på om demonerna finns eller om det är Johans galna fantasi.
Vi får se i början att Alma talar till oss tittare i kameran i ca 5 minuter, och i slutet. Filmen är ganska dyster och mystisk och det känns plågsamt att kunna se den, vilket gör den väldigt bra. Skräcken i filmen är ganska svår att känna av, men det handlar om vad som är verklighet.

/(827)&(130)
2001: A Space Odyssey (1968)
FILMLÄNGD: 141 min
LAND: STORBRITANNIEN
NUMMER: 103
Att använda klassiska musikstycken av stora kompositörer som Strauss i en Science Fiction-film var något nytt. De långa rymdscenerna och mäktiga vyerna med den instrumentala musiken är en bidragande orsak till att filmen klassas som ett mästerverk. Dessutom är alltihop så intelligent, så mästerligt och att se hur en monolit påverkar sin omgivning är riktigt intressant. Bara Stanley Kubrick kunde åstadkomma det här.
Filmen skildrar människans begynnelse enligt den vetenskapliga beteckningen när människor var apor. Med hjälp av en monolit och ett djurben, som kan symbolisera ett vapen, kan vi komma till nästa nivå.
Därefter förflyttas vi till år 2001, där de första människorna bor i rymdskepp och svävar runt Jorden. Vi får följa en besättningen på ett rymdskepp, på väg till Jupiter där monoliten har upptäckts. Ombord finns dr David Bowman (Keir Dullea), dr Frank Poole (Gary Lockwood), den mycket speciella datorn HAL 9000 och tre vetenskapsmän som ligger i dvala. HAL ansvarar för skeppets säkerhet, men under resan börjar HAL leva sitt eget liv. Givetvis blir Bowman och Poole misstänksamma, men HAL överlistar dem och dödar Poole.
Det här är en film man verkligen måste se i sitt liv. Det är ett fantastiskt Stanley Kubrick-mästerverk, en klassiker. Visst, det är inte alla som förstår det här, men man måste lära känna filmen. Det är nog inte meningen heller att filmen ska ge svar på alla frågor. Den här filmen förväntar sig att vi skulle ha hunnit längre med rymdtekniken än vad vi har idag. Det är en intressant tanke.

/(827)&(130)
Dom kallar oss mods (1968)
FILMLÄNGD: 100 min
LAND: SVERIGE
NUMMER: 102
Detta är första delen i trilogin om Kenta (Kenneth Gustafsson) och Stoffe (Gustav Svensson) som befinner sig i samhällets utkant. Trots att deras tillvaro är tragisk, är detta den ljusaste av filmerna. I Ett anständigt liv (1979) och Det sociala arvet (1993) är stämningen mörkare och sorgligare. Kenta blir alkoholist och Stoffe knarkare. Men det finns ljusglimtar i den dystra tillvaron - deras barn går inte i sina fäders fotspår.
Det är både komiskt och tragiskt. Man blir berörd, äcklad och road av Jan Lindkvists och Stefan Jarls dokumentär, som avskräcker från droger. Historien är mycket gripande och håller tittarens intresse vid liv hela tiden. Visserligen är det tekniska på amatörnivå, men vad spelar det för roll när handlingen gör så starkt intryck?
Filmen skildrar tydligt skillnaderna mellan standardsvenskens och uteliggarnas liv, ett ämne som ständigt är aktuellt.
/(130)&(827)
If.... (1968)
FILMLÄNGD: 111 min
LAND: STORBRITANNIEN
NUMMER: 101
Genom att avskaffa dåtidens hårda skoldisciplin gjordes en realistisk film om detta som visar att det är dags att säga ifrån och gå emot systemet.
Mick Travis (Malcolm McDowell) är elev på en internatskola där enbart pojkar går. Skolans regler tillåter de äldre eleverna att uppfostra de yngre. Det sker ofta med hårdhänta metoder. Det uppskattar inte Mick, och som ledare för ett gäng som vill ändra på systemet träder han fram. Men Mick blir mycket hårt bestraffad för detta, vilket för situationen närmare och närmare bristningsgränsen.
För regi står Lindsay Anderson. If.... är den första filmen i en trilogi. Den följdes av O Lucky Man! (1973) och Brittiska sjukan (1982). Filmerna tar upp samhällsutveckling och brukar ses som kult.
Filmen är gripande och engagerande. Detta är Malcolm McDowells debutfilm, men han förknippas oftare med sin roll i A Clockwork Orange (1971).

/(827)&(130)
Rosemary's Baby (1968)
FILMLÄNGD: 136 min
LAND: USA
NUMMER: 100
Paret Rosemary (Mia Farrow) och Guy (John Cassavetes) Woodhouse bosätter sig i en New York-lägenhet med dåligt rykte. Till grannar får de det gamla paret Castevet (Ruth Gordon och Sidney Blackmer), som de kommer väl överens med. Rosemary och Guy beslutar sig för att skaffa barn.
Men så börjar det ske mystiska saker i huset. En grannkvinna (Angela Dorian) som Rosemary möter i tvättstugan dör plötsligt. Rosemary börjar drömma underliga saker och upplever märkliga ljud. Under sin graviditet sjunker hon i vikt, istället för att öka. Guy börjar ta avstånd från henne och satsar mer på arbetet.
Den gravida Rosemary misstänker att grannarna är med i en djävulsdyrkande sekt, som ska ta barnet ifrån henne. Hon blir misstänksam mot Guy också, och tror att han har en överenskommelse med grannarna - barnet mot en god karriär.
Regissören Roman Polanski ville att Farrow skulle se förvirrad ut i en scen där hon talar i telefon. Utan att hon kände till det, var det en vän till henne som pratade med henne, vilket gjorde henne förvirrad eftersom rösten var så välbekant.
Att få skådespelare till huvudrollerna var svårt. Robert Redford, Jack Nicholson, Warren Beatty och flera andra berömda skådespelare erbjöds rollen som Guy, men det blev slutligen John Cassavetes som tackade ja. Jane Fonda var tilltänkt som Rosemary, men både hon och Tuesday Weld avstod från rollen, som gick till Mia Farrow.
Rosemarys paranoia och underliga upplevelser gör filmen spännande och engagerande. Både Farrow och Cassavetes gör bra ifrån sig, men det hade varit intressant att se Jack Nicholson spela Guy.
/(130)&(827)
Planet of the apes (1968)
FILMLÄNGD: 112 min
LAND: USA
NUMMER: 99
Året 1968 var den så kallade vänsterrörelsens år då allt hände. Denna film gjordes som en symbol för människans djurplågeri och att få igen.
När tre astronauter kraschar på en främmande planet blir de tillfångatagna av apor. På denna planet är det dessa djur som styr och ställer, och människorna spärras in i burar och behandlas som djur på zoo. Aporna använder människor som husdjur, och utför även olika experiment på dem.
I slutet av filmen upptäcker astronauten George Taylor (Charlton Heston) att det inte är en främmande planet de befinner sig på. De har färdats till det framtida Jorden. Scenen där han finner Frihetsgudinnan i ruiner är klassisk.
Förutom att filmen har ett viktigt budskapet så blev den en stor succé bland publik och kritiker. Det finns även flera uppföljare på denna film, men de är inte lika starka som den här filmen.
/(827)&(130)
C'era una volta il West (1968)
SVENSK TITEL: Harmonica - en hämnare
FILMLÄNGD: 165 min
LAND: USA/ITALIEN
NUMMER: 98
En av Sergio Leones bästa filmer när de gäller kamerateknik. Filmen är känd för de långsamma tagningarna och närbilderna på personerna.
En kvinnlig jordägare väntar på att järnvägen ska komma till Västern. Hon är inte medveten om att en lejd mördare söker efter henne.
Harmonica (Charles Bronson) följer efter den psykopatiske revolvermannen Frank (Henry Fonda), som är "problemlösare" för järnvägsbolaget. Frank mördar kallblodigt när han anser det nödvändigt. Harmonica dödar Franks underhuggare, tills han slutligen möter huvudmannen. Varför Harmonica åtar sig detta framgår inte tydligt förrän i slutet av filmen.
I filmens inledningsscen, som är en av de längsta och långsammaste i filmhistorien, kan man se när Frank väntar på Harmonica. En av Franks män (Jack Elam) fångar en fluga i sin revolverpipa och sitter sedan milt leende och lyssnar på surrandet när flugan försöker komma ut. Onödiga saker som man gör i den verkliga väntan visas.
/(827)&(130)
Jag är nyfiken - gul (1967)
FILMLÄNGD: 121 min
LAND: SVERIGE
NUMMER: 97
Filmen följdes av Jag är nyfiken - blå (1968), som består av färg och oklippta scener. Men det var redan med den här filmen som Vilgot Sjöman fick kritik.
Vi får se hur Lena Nyman (Lena Nyman) går omkring och intervjuar folk på stan om politik och annat såsom sex.
Hon har problem med sin pojkvän Börje Ahlstedt (Börje Ahlstedt) och vi får se hur de tar del av ett samlag och hur de delar sina liv.
I filmen läggs det även ut klipp från TV-program och amerikanska politiker. Detta var något nytt i svensk filmhistoria och det blev hysteri när filmen kom ut, för den innehåller mycket erotik, vilket gör denna film till en av dem som började våga visa mer, tack vare Vilgot Sjöman.

/(827)&(130)
The Jungle Book (1967)
FILMLÄNGD: 78 min
LAND: USA
NUMMER: 96
Att försöka analysera Djungelboken och dess historia om pojken som växte upp i djungeln gör en vemodig. På något sätt är historien naiv och gullig.
Den lilla människobabyn Mowgli är föräldralös. Han har ingenstans att bo i Indiens djungel. Men så räddas han av pantern Bagheera som bär honom till en vargfamilj. Där växer pojken upp och försöker sedan klara sig på egen hand.
Slutet är ganska så fint när han ångrar sig och måste lära sig att umgås med sin egen ras, nämligen människan. Han träffar också djur i djungeln som driver med honom på alla sätt för att han inte hör hemma där.
Walt Disney hade nyligen avlidit efter den här filmen och det var också därför denna historia gjordes från Rudyard Kiplings kända bok.

/(827)&(130)
Bonnie and Clyde (1967)
FILMLÄNGD: 111 min
LAND: USA
NUMMER: 95
Som om det inte räckte med den pågående depressionen, drar skurkduon Clyde Barrow (Warren Beatty) och Bonnie Parker (Faye Dunaway) omkring i 1930-talets USA. Egentligen är det äventyr de söker, men det blir inte som de har tänkt sig.
Filmen om det berömda paret som inte ville något illa är mycket välgjord och kemin mellan skådespelarna är perfekt. En riktigt skön klassiker.

/(827)&(130)
Cool Hand Luke (1967)
FILMLÄNGD: 126 min
LAND: USA
NUMMER: 94
En kväll roar sig Luke Jackson (Paul Newman) med att förstöra parkeringsmätare. Dessvärre blir han upptäckt och skickas till ett fångläger i Florida. Men Luke är inte den som håller sig till reglerna. I likhet med Jack Nicholsons rollfigur i One Flew Over The Cuckoo's Nest (1975) går han emot systemet och blir en förebild för de andra fångarna.
Många parodier har gjorts på filmen, bland annat i avsnitt av The Simpsons och Family Guy.
Filmen bjuder på både humor och allvar. Newman spelar sin roll övertygande.
/(130)&(827)
The Graduate (1967)
FILMLÄNGD: 105 min
LAND: USA
NUMMER: 93
Artistduon Simon & Garfunkels genombrott tack vare att de fick göra soundtrack till denna film, där även några av deras mest kända låtar är med.
Benjamin Braddock (Dustin Hoffman) är en ung man som just blivit klar med sina studier. Nu vet han inte riktigt vad han ska göra med sitt liv. På studentfesten blir han förförd av Mrs Robinson (Anne Bancroft), som är vän med hans föräldrar, och tillvaron kompliceras när han blir kär i Mrs Robinsons dotter Elaine (Katharine Ross).
Filmens slut är väldigt betydelsefullt för Hoffmans karaktär, som gör något radikalt. Det här blev Hoffmans internationella succé som gjorde honom till en världsstjärna.

/(827)&(130)
Persona (1966)
ENGELSK TITEL: Persona
FILMLÄNGD: 85 min
LAND: SVERIGE
NUMMER: 92
Att försöka förstå de flesta av Ingmar Bergmans verk kan vara ganska så komplicerat. Detta är en sådan film.
Filmen inleds med en svår och invecklad vinjett som är ganska sjuk. Därefter börjar handlingen om två kvinnor; sjuksköterskan Alma (Bibi Andersson) och skådespelerskan Elisabeth (Liv Ullmann). De bosätter sig i en stuga på en avlägsen ö. Elisabeth har efter en föreställning av Elektra förlorat talförmågan och Alma ska försöka få henne att tala igen. Men det blir inte så lätt.
Till en början verkar Alma vara snäll och naiv och berättar en om sexuell upplevelse för Elisabeth, som verkar gilla att studera andra människor, för att hon har flytt från sitt så kallade liv genom att hålla tyst.
Filmen tar upp konsekvenser mellan kvinnorna och hur deras relation växer, genom två stycken motsatser i filmen.
/(827)&(130)
Who's Afraid of Virginia Woolf? (1966)
FILMLÄNGD: 131 min
LAND: STORBRITANNIEN
NUMMER: 91
Att Elizabeth Taylor, som vid den här tiden ansågs vara en av världens vackraste kvinnor, valdes till rollen som Martha förvånade många. Men kanske var det just skådespelerskans lysande rollgestalning som gjorde regissören Mike Nicholas debutfilm så berömd.
Efter en fest bjuder Martha och hennes man George (Richard Burton) hem ett yngre par, Nick (George Segal) och Honey (Sandy Dennis). Det unga paret får bevittna hur Martha och George växlar mellan att förödmjuka och omfamna varandra.

/(130)&(827)
Il buono, Il brutto, Il cattivo (1966)
SVENSK TITEL: Den gode, den onde, den fule
FILMLÄNGD: 161 min
LAND: ITALIEN/SPANIEN
NUMMER: 90
Sergio Leone var med om att skapa den mest kända under-genren i Western-genren, nämligen Spagetti-Western där filmteamet mest bestod av italienare och inspelningsplatserna var europeiska ökenlandskap. Dock var Clint Eastwood med i Sergio Leones Spagetti-Western-trilogi. Dollar-trilogin.
Il buono, Il brutto, Il cattivo var den sista filmen i hans trilogi.
Handlingen består av tre kortfilmer i början som är som tre presentationer av Den gode, den onde, den fule.
En efterlyst man (den fule) och hans partner (den gode) låtsas överlämna honom för att få belöningen som är utfäst. Innan hängningen hinner fullbordas skjuter den gode av repet, så den fule kan fly iväg. Men den fule vill hämnas och söker upp den gode. En döende man berättar för den gode om gömda pengar, men både den fule och den gode blir förda till ett fångläger där de mottas av en sadistisk officer (den onde). Han upptäcker hemligheten med pengarna och för med sig den fule och den gode ut i öknen.
Filmen innehåller en av de mest minnesvärda slutscenerna i filmhistorien, när de tre står med pistoler riktade mot varandra vid en centrumsplan på en kyrkogård. Vi får heller inte glömma den mästerliga musiken av Ennio Morricone. Han gjorde även musik till de flesta av Sergio Leones filmer.
Denna film är ett av historiens största verk.

/(827)&(130)
Att angöra en brygga (1965)
FILMLÄNGD: 103 min
LAND: SVERIGE
NUMMER: 89
Att angöra en brygga är historien om åtta människor, varav hälften befinner sig i en segelbåt och de återstående fyra på en ensligt belägen ö, där en kräftskiva ska hållas.
Detta är också historien om en svåråtkomlig eka, vars ägare är den sure gubben Garbo (Hasse Alfredson), en gummibåt, en inombordsmotor, en bryggstump med en knockad direktör Olsson på, ett par brun-orange dambyxor som tillhör Mona (Birgitta Andersson) men som är utlånade till Kalle (Lars Ekborg)... Och självklart, fyrverkeripjäser i mängder!
Monica Zetterlund, som spelar Berit, framför i slutet av filmen sången Att angöra en brygga. Gösta Ekman är minnesvärd i rollen som Lennart, som skadar sig hela tiden.
Faster, Pussycat! Kill! Kill! (1965)
FILMLÄNGD: 83 min
LAND: USA
NUMMER: 88
Regissören Russ Meyer gjorde under sin levnadstid mest exploitations-filmer som var ganska korta och våldsamma. Ett av hans tidigare verk var denna 1960-tals-rulle.
Filmen utmanade samtiden genom sitt stora innehåll av sex och våld. Huvudrollen är den våldsamma Varla (Tura Satana). Hon är ledaren för tre gogo-dansöser som kör ut i öknen med varsin sportbil där de slåss och dödar med karateslag. Sedan beger de sig till en boskapsgård där det finns ungkarlar som de både slåss och ligger med.
Filmen är idag en kultfilm och anses också vara en av Russ Meyers bästa filmer.

/(827)&(130)
Repulsion (1965)
FILMLÄNGD: 104 min
LAND: STORBRITANNIEN
NUMMER: 87
Roman Polanskis debutfilm inom den engelska filmen. Det kan även vara ett av hans otäckaste verk genom tiderna, där isolation och mörkrets rädsla spelar en stor roll.
Den unga Carole Ledoux (Catherine Deneuve) arbetar som manikyrist i London. Hon bor tillsammans med sin äldre syster Hélène Ledoux (Yvonne Furneaux) i en ruffig lägenhet där systern ibland tar emot manliga vänner. Under Caroles svala yta finns en djup känslomässig störning som kulminerar i våldshandlingar när systern åker på semester tillsammans med en man, då även hallucinationerna tar fart.
Efter att en sådan film gjordes kan man också förstå hur det kan bli för en ung kvinna som har blivit våldtagen. Man kan också säga att det gör filmen både otäck och tragisk, när man får veta att hon hade blivit sexuellt antastad som barn av sin egen far.
/(827)&(130)
The Sound of Music (1965)
FILMLÄNGD: 174 min
LAND: USA
NUMMER: 86
Sound of Music är en av de mest berömda musikalerna någonsin. Att handlingen dessutom är baserad på en verklig händelse förhöjer bara upplevelsen.
Den unga nunnan Maria (Julie Andrews) bor i ett kloster i Österrike. Hon blir sänd till en änkeman (Christopher Plummer) för att ta hand om hans sju barn. Många barnsköterskor har varit där före henne, men Maria lyckas inte barnen skrämma iväg. Barnen lär sig att tycka om henne, när hon sjunger för dem. Med tiden blir Maria kär i barnens far, men han har redan ett förhållande med en annan kvinna. Slutligen får Maria i alla fall sin man, men när nazisterna tar över Österrike måste hela familjen fly till Schweiz.

/(130)&(827)
Doctor Zhivago (1965)
FILMLÄNGD: 197 min
LAND: USA
NUMMER: 85
En odyssé som visar en mörk bakgrund av ett kallt krig, samtidigt som huvudrollsinnehavaren försöker leva vanligt.
I ett romantiskt filmäventyr i skuggan av första världskriget och den ryska revolutionen. Den föräldralöse läkaren och poeten Jurij Zjivago (Omar Sharif) växer upp hos familjen Gromeka och gifter sig med deras dotter
Tonja (Geraldine Chaplin). Flera gånger korsas hans väg dock av den vackra Lara (Julie Christie) och de inleder ett passionerat förhållande.

/(827)&(130)
A Hard Day's Night (1964)
SVENSK TITEL: Yeah! Yeah! Yeah!
FILMLÄNGD: 87 min
LAND: STORBRITANNIEN
NUMMER: 84
Ett av de största musikbanden genom tiderna är The Beatles. Under 1960-talet gjordes en dokumentär om gruppen, där medlemmarna framstår som själviska. Detta är den tiden de var som mest kända. Senare började de syssla med psykedelisk musik.
Filmen inleds med en folkrusning där Beatles försöker hålla sig undan sina hysteriska fans och ta sig ombord på ett tåg, allt medan låten A Hard Day's Night spelas.
I tågkupén introduceras Paul McCartneys farfar/morfar. Efter tågresan kommer bandet till ett hotellrum där medlemmarna blir ombedda att svara på brev från sina fans, men väljer att ge sig av och roa sig istället. Nästa dag kommer de till teatern där de repeterar sina låtar, och slutligen håller en konsert. Men först måste de hämta Ringo Starr på polisstationen.

/(827)&(130)
Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)
FILMLÄNGD: 93 min
LAND: STORBRITANNIEN
NUMMER: 83
Stanley Kubrick visade en parodi och samtidigt en allvarlig film om ett kärnvapenkrig. Man får också tänka på att USA fruktade Sovjetunionen - nuvarande Ryssland - under denna tid.
Genom en serie militära och politiska misstag råkar två generaler - U.S. Air Force kommendör Jack D. Ripper (Sterling Hayden) och stabschef "Buck" Turgidson (George C. Scott) - sätta igång en genialisk oemotsäglig plan. Planen går ut på att angripa Sovjetunionens strategiska mål med atombomber. Hjärnan bakom planen är Dr. Strangelove (Peter Sellers), en rullstolsbunden atomfysiker som har bisarra idéer om människans framtid. Presidenten (Peter Sellers) kan inget göra för att stoppa bombardemangen, och kapten Mandrake (Peter Sellers) är den enda som kan stoppa dem.
Som vanligt när Peter Sellers är med så brukar han spela flera roller; i denna film gör han tre stycken. En känd scen är när major "King" Kong (Slim Pickens) offrar sig för att en kärnvapenmissil sitter fast. Genom att sätta sig på den flyger han ut i atmosfären och tjoar med sin cowboyhatt, som visar någon slags patriotism för USA. Filmen avslutas med att Jorden går under genom Sovjetunionens domedagsmaskin.

/(827)&(130)
Goldfinger (1964)
FILMLÄNGD: 112 min
LAND: STORBRITANNIEN
NUMMER: 82
Under 1960-talet blev det stor uppmärksamhet kring James Bond-filmer, den så kallade Agent- eller James Bond-febern, där det gjordes parodi på ett flertal filmer.
Under en vistelse i Miami stöter James Bond (Sean Connery) för första gången ihop med Auric Goldfinger (Gert Fröbe) och avslöjar honom som en fuskare i kortspel. När Bond sedan kommer tillbaka till London, upptäcker han att Goldfinger ligger bakom en omfattande smuggeloperation av guld. Han ser till att träffa på honom under en golfrunda för att ta reda på hans planer, men det är inte förrän Bond skuggar Goldfinger och hans urstarke betjänt Oddjob (Harold Sakata) till Goldfingers bas, som han upptäcker det verkliga målet: att spränga en radioaktiv bomb i USA:s guldreserv, Fort Knox.
Sean Connery spelade den kvinnocharmerande ensamvargen agent 007 totalt sju gånger. Men den här filmen är nog den Bond-film som verkligen berör mest. Dr No (1962) var den första och den hade inte hittat sin så kallade Bond-stil, vilket märks redan i vinjetten.
Men i denna film ser vi ett krig som håller på att dras igång av en galen man som har samma tanke som Stalin eller Hitler; att få en slags världsmakt. Hans namn är Auric Goldfinger. Det var den första filmen där fiendens undersåtar har en speciell förmåga och sticker upp i mängden. Det var också här Sean Connery började säga sina klassiska repliker: "Skakad - inte rörd" och "Jag är Bond, James Bond".

/(827)&(130)
The Great Escape (1963)
FILMLÄNGD: 172 min
LAND: USA
NUMMER: 81
En stjärnspäckad krigsfilm om fångenskap och en intelligent flykt med 1960-talets blivande stjärnor.
Under 1940-talet öppnade tyskarna Stalag Luft North, som var ett fängelse med maximal säkerhet för att ingen skulle kunna rymma. Men några av de amerikanska fångarna - porträtterade av Steve McQueen, James Garner, Charles Bronson, Donald Pleasence och James Coburn - arbetade på det som kom att bli den största rymningen någonsin i verklighetens historia.
Filmen innehåller även scener där flyende människor blir förda tillbaka till lägret, där en del av dem dödas.
Musiken är ett av filmhistoriens mest berömda soundtrack, när vi kan se Steve McQueen sitta lutad mot en vägg och kasta en baseball för att få något att göra och undvika att bli galen.

/(827)&(130)
Kvarteret Korpen (1963)
FILMLÄNGD: 101 min
LAND: SVERIGE
NUMMER: 80
Året är 1936 och Anders (Thommy Berggren) drömmer om att bli författare. Han bor i det fattiga kvarteret Korpen i Malmö, med sin alkoholiserade far (Keve Hjelm) och sin stackars mor (Emy Storm), som sliter för familjens överlevnad. En dag ser Anders dröm ut att kunna bli verklighet - han får ett brev från ett förlag i Stockholm.
Kvarteret Korpen är Bo Widerbergs mest berömda film. I ett nummer av Nöjesguiden 1995 kallades filmen för "den bästa svenska genom tiderna". Och visst är filmen intressant och gripande, men nog är det ynkligt att skådespelarna inte talar rätt dialekt. Dock har Keve Hjelms rolltolkning visat vägen för senare skådespelares filmroller som alkoholister.
Fritiof Nilsson Piraten, en känd författare, medverkar i filmen. Ett annat ansikte som många känner som "Becks granne" är Ingvar Hirdwall, men han är sig olik i den här filmen.
/(827)&(130)
Nattvardsgästerna (1963)
ENGELSK TITEL: Winter Light
FILMLÄNGD: 81 min
LAND: SVERIGE
NUMMER: 79
Ingmar Bergman gjorde en trilogi om Guds tystnad, och det här är den andra filmen. Den första är Såsom i en spegel (1961) och den tredje är Tystnaden (1963).
Prästen Tomas (Gunnar Björnstrand) förlorar sin tro. Lärarinnan Märta (Ingrid Thulin) älskar Tomas, men det kan han inte inse. Allt utspelar sig under en karg dag i november och Tomas svaghet som han möter för att förlora tron är förkylning och självmord, men trots detta fortsätter han sitt yrke samma dag.
Att se hur Tomas förlorar tron känns inte bra inom den religiösa sektorn. När andras problem blir prästens ansvar ser han inte heller något nöje med sitt yrke.
/(827)&(130)
Otto e mezzo (1963)
SVENSK TITEL: Fellini 8 ½
FILMLÄNGD: 145 min
LAND: ITALIEN/FRANKRIKE
NUMMER: 78
Guido (Marcello Mastroianni) är en respekterad filmregissör som tappat all inspiration för sitt skapande. Han försöker koppla av efter sin senaste framgångsrika film, men störs ständigt av människor som vill arbeta tillsammans med honom. Samtidigt försöker Guido förgäves hitta idéer till sin nya film. Han börjar skåda inåt, och i sina tankar och drömmar återupplever han viktiga händelser i livet och möter kvinnor han älskat och sedan lämnat.
Federico Fellini tar fram tanken om tvångstankar och ständigt hot. Kameran och musiken gör också filmen till en av Italiens största.

/(827)&(130)
The Birds (1963)
FILMLÄNGD: 119 min
LAND: USA
NUMMER: 77
Alfred Hitchcock tillhör en av de största regissörerna genom tiderna. I The Birds drar han till realismens fåglar med det skrämmande övernaturliga fenomenet att de skulle börja attackera. I denna film sätter Hitchcock en pittoresk liten sjöstad i skräck.
Den rika damen Melanie Daniels (Tippi Hedren) blir kär i en ung, stilig karl vid namn Mitch Brenner (Rod Taylor). Hon söker upp honom och tar med sig två "kärleksfåglar" som hans 11-åriga lillasyster Cathy (Veronica Cartwright) önskat sig. Väl framme blir Melanie plötsligt attackerad av en mås. Snart börjar hundratals fåglar attackera människor, vilket leder till skada och död.
En av de mest kända scenerna i filmen är när en grupp kråkor samlar sig på en skolgård och när barnen kommer ut attackeras de av fåglarna.
Det råder inga tvivel om att den här filmen inte är som alla andra Hitchcock-filmer, där det handlar om kriminalitet i bakgrunden. Här fördjupar han sin fantasi och gör det på ett oförglömligt sätt.
/(827)&(130)
What Ever Happened to Baby Jane? (1962)
FILMLÄNGD: 134 min
LAND: USA
NUMMER: 76
Att kunna slakta varandra psykiskt är en surrealistisk tanke, men det är precis vad två bortglömda Hollywood-stjärnor gör.
Filmen handlar först om några incidenter i systrarnas liv som kommer betyda mycket för dem. Senare ser vi den bortglömda barnstjärnan Baby Jane Hudson (Bette Davis) som nu har alkoholproblem, vilket lett till att hon börjat åldras i förtid. Pengar skaffar hon genom att förfalska systern Blanche Hudsons (Joan Crawford) namnteckning på checkar. Blanche är rullstolsbunden och beroende av systern. Baby Jane är cynisk och utbränd.
Filmen påminner om en groteskare variant av Sunset Blvd (1950), och en film i samma tema av Hollywoods mörka sida. Det är tragiskt att se hur två systrar är rena motsatserna till varandra, i Robert Aldrichs mörka film som också drar tankarna till en teaterföreställning.

/(827)&(130)
To Kill a Mockingbird (1962)
FILMLÄNGD: 129 min
LAND: USA
NUMMER: 75
Efter romanen Dödssynden av Harper Lee, gjorde regissören Robert Mulligan en film om den amerikanska södern under Den stora depressionen på 1930-talet.
Atticus Finch (Gregory Peck) är en ensamstående tvåbarnsfar och advokat som får betalt in natura av ortens utfattiga bönder. När Atticus väljer att försvara en mörkhyad man som åtalats för att ha våldtagit och misshandlat en vit kvinna drar han dock på sig den vita befolkningens vrede.
Filmen tar upp saker som rasism och idioti. Grergory Peck står för ordspråket Ensam är stark precis som i 12 Angry Men (1957), men här i en annorlunda miljö. Det är tragiskt med orättvisan om att inte få ha en egen åsikt. Invånarna saboterar och vänder Atticus ryggen. Skenet bedrar.

/(827)&(130)
Lawrence of Arabia (1962)
FILMLÄNGD: 216 min
LAND: STORBRITANNIEN
NUMMER: 74
Detta är biografin om T.E. Lawrence.
Den unga löjtnanten Lawrence (Peter O'Toole) lyckas få jobb som observatör hos Prins Feisal (Alec Guinness), som är ledare för en arabisk armé. Lawrence bestämmer sig för att stanna och hjälpa Prins Feisal, och hans äventyr dokumenteras av en journalist vid namn Jackson Bentley som spelas av (Arthur Kennedy).
Sällan finns det så speciella och originella "ökenfilmer" som den här, och sättet den är filmad på gör detta till en äventyrsklassiker som håller ännu.

/(827)&(130)
Såsom i en spegel (1961)
ENGELSK TITEL: Through a Glass Darkly
FILMLÄNGD: 89 min
LAND: SVERIGE
NUMMER: 73
Inom ett dygn får vi se hur en familj förändrar inställing till allt och varandra, även sig själva.
Författaren David (Gunnar Björnstrand) återvänder efter en vistelse i Schweiz för att vistas en tid på en ö tillsammans med sina barn Karin (Harriet Andersson) och Minus (Lars Passgård) samt
svärsonen Martin (Max Von Sydow). Dottern Karin är schizofren och tror sig höra röster från ett av rummen.
Under de här 24 timmarna på ön kommer de på nya upptäckter i personernas liv, såsom självmord och erkännanden. Vi får också ta del av hur Karins tragiska tillstånd blir värre och i slutet förs hon till sjukhus. Även problemet mellan Minus och fadern David reds ut. Martin är en sådan karaktär som inser allt detta.
Detta är Ingmar Bergmans bästa kammarspel som också vann Sveriges första Oscar.
/(827)&(130)
Breakfast at Tiffany's (1961)
FILMLÄNGD: 115 min
LAND: USA
NUMMER: 72
När författaren till boken Breakfast at Tiffany's sålde rättigheterna till filmbolaget önskade han att huvudrollen Holly Golightly skulle spelas av Marilyn Monroe, men så blev det inte. Audrey Hepburn fick rollen, och hon lyckas mycket bra med den.
Holly är en ung kvinna som gift och skilt sig tidigt i livet. I Hollywood försöker hon komma in vid filmen, sedan flyttar hon till New York och tjänar pengar som call girl. Hon drömmer om att gifta sig med en brasiliansk miljonär.
I New York lär Holly känna sin granne Paul (George Peppard), som är författare. Deras vänskap övergår senare i kärlek.
Slutscenen i regnet är välkänd, och detsamma gäller Hepburns sångnummer Moon River. Dialogen flyter på lätt och bidrar till att göra filmen sevärd.

/(130)&(827)