Psycho (1960)
FILMLÄNGD: 109 min
LAND: USA
NUMMER: 71
Efter en roman av Robert Bloch om den verklige seriemördaren Ed Gein gjorde Alfred Hitchock en film som innehåller filmhistoriens otäckaste scen. Duschscenen.
Filmen börjar med en krasslig och stressig vinjett. Därefter börjar det som en vanlig film med Hitchcocks spionanda.
Sekreteraren Marion Crane (Janet Leigh) säger adjö till sin pojkvän (John Gavin) efter en natt på hotell. På jobbet tar hon pengar och sticker iväg. Under en stressad biltur kan vi höra hennes fantasier om vad folk säger bakom ryggen på henne. Nästa dag köper Marion en ny bil för pengarna. Samma natt stannar hon på ett motell. Handlingen ändras dock när Marion blir mördad av en svartklädd kvinna.
På detta motell, som drivs av Norman Bates (Anthony Perkins) som lever med sin döda mor i ett intilliggande hus, sker fruktansvärda mord. Först tror folk att modern är gärningsmannen, men snart visar det sig att det är Bates själv. Han klär sig i moderns kläder när han begår sina brott. Sin mor mördade han tidigare. Snart får även Marions pojkvän Sam Loomis upp spår till Bates Motel, tillsammans med Marions syster Lila Crane. Men innan dess blir privatdetektiven Milton Arbogast, som söker efter den försvunna Marion, grovt mördad.
/(827)&(130)
La dolce vita (1960)
SVENSK TITEL: Det ljuva livet
FILMLÄNGD: 167 min
LAND: ITALIEN/FRANKRIKE
NUMMER: 70
Journalisten Marcello gör sin vanliga runda i Rom. Han möter en sysslolös, uttråkad arvtagerska, övervakar en presskonferens med filmstjärnan Sylvia och måste ta hand om sin svartsjuka älskarinna.
I filmen ses bland andra Marcello Mastroianni och Anita Ekberg i oförglömliga roller.
Denna verk gjorde Federico Fellini internationellt känd och han fortsatte göra originella film. Filmen är en av Italiens största klassiker och en känd scen är när Sylvia badar i en fontän i Rom.

/(827)&(130)
Ben-Hur (1959)
FILMLÄNGD: 212 min
LAND: USA
NUMMER: 69
En av mastodont-filmens största filmer. Här ser vi tittare tusentals statister i dyra kläder.
I filmen finns en religiös bakgrund.
Filmen består av fyra kapitel. Det första handlar om Jesus födelse och det andra om Judah Ben-Hur (Charlton Heston). Vi får följa hans kamp för att frigöra slavarna från Romarriket och hans möten med Jesus.
Filmen har så kallade pauser då vi får höra klassisk musik och se Michelangelos al fresco-målningar i Sixtinska kapellet. Filmen är storslagen och gjord för mastodont-genren, även om den påminner om The Ten Commandets (1956).
Den mest kända scenen är hästkapplöpningstävlingen, då en av Ben-Hurs konkurrenter kör knivar i hans hjul.

/(827)&(130)
Shadows (1959)
FILMLÄNGD: 81 min
LAND: USA
NUMMER: 68
Independentfilmens fader John Cassavetes debutfilm berättar om kärleken mellan en vit man (Anthony Ray) och en mörk kvinna (Lelia Goldoni) i 1950-talets New York. Hennes ena bror (Ben Carruthers) uppskattar inte förhållandet med den ljusa mannen. Hennes andra bror (Hugh Hurd) är en sångare, vars manager (Rupert Crosse) är den enda som tror på hans talang.
Filmen är ganska krånglig och originell, och kan behövas ses om innan allt faller på plats. Historien berättas med tillbakablickar. Med filmens låga budget blev det här en av filmhistoriens första Independentfilmer.
Lägg märke till att alla karaktärer i filmen bär samma förnamn som skådespelarna.

/(130)&(827)
Some Like It Hot (1959)
FILMLÄNGD: 120 min
LAND: USA
NUMMER: 67
Musikerna Joe (Tony Curtis) och Jerry (Jack Lemmon) förklär sig till kvinnor för att undkomma maffian, som är efter dem sedan de bevittnat ett mord. "Josephine"/Joe och "Daphne"/Jerry följer med en kvinnokör till en badort i Florida. Joe blir kär i Sugar (Marilyn Monroe), en kvinna i kören, och för att kunna dejta henne klär han ibland ut sig till miljonär. Samtidigt blir en annan, riktig miljonär förälskad i "Daphne". Men allt är inte frid och fröjd - maffian är dem på spåren!
Denna komedi av Billy Wilder är en av de första filmerna där män klär ut sig till det motsatta könet.
Marilyn Monroe sjunger en av sina berömda sånger - I wanna be loved by you.

/(130)&(827)
North by Northwest (1959)
FILMLÄNGD: 136 min
LAND: USA
NUMMER: 66
Detta var en riktig storfilm Alfred Hitchcock gjorde, med påkostade statister och många andra dyra filmscener som märks av.
Filmens vinjettmusik är nog den mest välkända av Hitchcocks verk, förutom Psycho (1960).
Filmen börjar med att den framgångsrike reklammannen Roger Thornhill (Cary Grant) av en slump blir kidnappad av en spionliga, ledd av Philip Vandamm (James Mason). De tror att han är en spion vid namn Kaplan. Thornhill lyckas fly men är snart jagad, både av spionligan och polisen, som tror att han är en mördare. Vad Thornhill inte vet är att Kaplan är en fiktiv person, skapad av FBI som ett i raden av falska spår. Thornhill följer dessa och på tåget till Chicago möter han Eve Kendall (Eva Marie Saint) som hjälper honom. Men egentligen är hon inte den hon verkar vara.
Filmen innehåller oförglömliga scener som det görs parodi på i dagens TV, som när Cary Grant blir jagad av ett flygplan vid ett majsfält och slutscenen när han och Eve Marie Saint klättar och blir jagade på självaste Mount Rushmore.

/(827)&(130)
Dracula (1958)
FILMLÄNGD: 82 min
LAND: STORBRITANNIEN
NUMMER: 65
Skräckfilmer innehåller fasligt många under-genrer. Hammer Horror är en av dem, baserat efter filmbolaget Hammer Film Productions.
Christoper Lee gör sin största roll som Greve Dracula i en annan version av Bram Stokers vampyroman, där handlingen påminner om den i Dracula (1931).
Greve Dracula reser från Transsylvanien till London. I nattlivet i sin nya stad, finner han offer för att släcka sin blodtörst. Han träffar Dr. Van Helsing (Peter Cushing), en vetenskapsman som blir Grevens motståndare i en dödlig strid.
Det är en av de filmer som var på gränsen till exploitation, som skulle bli aktuellt senare. Hammer Film Productions kom under ett senare decennium att producera mängder av exploitationsfilmer.

/(827)&(130)
Vertigo (1958)
FILMLÄNGD: 128 min
LAND: USA
NUMMER: 64
Filmen inleds med en kuslig och psykedelisk vinjett. Redan då börjar man ana att det här är en Alfred Hitchcock-film.
Filmen börjar med att en man blir jagad på ett tak i San Francisco av kriminaldetektiven Scottie Ferguson (James Stewart) som snubblar och hänger över kanten. En annan polis ska hjälpa honom men ramlar ner.
Sedan slutar den scenen.
Scottie slutar hos polisen, men blir ombedd av en gammal kompis att hålla ett öga på dennes hustru Madeleine (Kim Novak). Hon kör omkring till synes planlöst och Scottie fascineras av henne. När hon försöker dränka sig drar Scottie upp henne. De börjar träffas och förälskar sig i varandra.
Samtidigt lider Madeleine av en slags depression, p.g.a. en viss plats. Scottie känner till den platsen och paret beger sig dit. Av ren förtvivlan efter en kysscen springer Madeleine upp i kyrktornet. Scottie springer efter men hejdas i torntrappan av sin höjdskräck. Ur ett av tornets fönster ser han Madeleine falla ner mot kyrktaket.
Dagarna går och Scottie känner en tomhet. Han får syn på en kvinna som liknar Madeleine exakt, men det kan väl inte vara hon?
När man ser filmen är det i ett långsamt tempo, i ett ganska så vanligt San Francisco. Hitchcock-stämningen finns hela tiden, och musiken och kameraarbetet är mästerligt. Framförallt slutet där Scottie blir av med sin höjdskräck.
Paths of Glory (1957)
FILMLÄNGD: 87 min
LAND: USA
NUMMER: 63
Trots att alla vet att det är lönlöst, beslutar en fransk general under första världskriget att en tysk kulle ska övertas. Fransmännen misslyckas med uppdraget, eftersom förutsättningarna är mycket dåliga, och på måfå blir några soldater utpekade som fega och ansvariga för misslyckandet. De ställs inför krigsrätten, enbart för att det behövs syndabockar.
Det påminner lite om Bron över floden Kwai (1957) - de ska försöka fördärva något som är viktigt för fienden.
Detta är en av Stanley Kubricks tidigare filmer, men den har klass. Filmen är välgjord, realistisk och gripande, dialogerna är intelligenta och slutet starkt. Som vanligt har Kubrick lyckats väl med fotot och musiken.
Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjour och de andra skådespelarna gör bra ifrån sig.
/(130)&(827)
The Bridge on the River Kwai (1957)
FILMLÄNGD: 161 min
LAND: STORBRITANNIEN
NUMMER: 62
Ibland kan man heja på skurkarna i filmer, som i den här klassikern om den kända brosprängningen.
Filmen blev berömd för den scenen.
Brittiska krigsfångar i Japan tvingas bygga en järnvägsbro över en flod. När de inser hur viktig bron är för japanerna, bestämmer de sig för att försöka spränga den.
Det här är en välgjord, gripande, storslagen klassiker med mycket spänning. William Holden och Alec Guinness gör filmen till en stor upplevelse genom sitt skådespel. Och musiken, inte att förglömma!

/(827)&(130)
Smultronstället (1957)
FILMLÄNGD: 91 min
LAND: SVERIGE
NUMMER: 61
Att kunna stanna upp livet, tänka tillbaka och memorera gamla minnen, incidenter och speciella händelser som har förändrat livet är just vad professor Isak Borg (Victor Sjöström) gör.
I denna film är han på väg ner till Lund från Stockholm för att bli hyllad som jubeldoktor i Lunds Domkyrka. Tillsammans med sin svärdotter Marianne (Ingrid Thulin) hälsar han på sin son Evald Borg (Gunnar Björnstrand).
Under bilresan får vi lära känna Isaks nostalgi och ta del av hans drömmar. De visar sig också att Marianne har problem i äktenskapet med Evald, Isaks son. Även Isak får lära känna sig själv när de åker förbi platser ur hans liv. Han har varit en kallblodig doktor under åren.
På det första stället de stannar, växte Isak upp vid ett sommarställe. Isak träffar flickan Sara (Bibi Andersson). Bibi spelar även rollen som Isaks första flickvän. Tillsammans med Sara och två unga män beger de sig söderut till Skåne.
Att kunna se den här filmen av Ingmar Bergman är berörande, den är vemodig och man får se hur Isak har det när han också försöker förändra sig på vägen dit och ordna Evalds och Mariannes äktenskap. Detta är en av de mest kända filmerna av Bergman, förutom Det sjunde inseglet (1957), som hade premiär samma år.

/(827)&(130)
Det sjunde inseglet (1957)
FILMLÄNGD: 96 min
LAND: SVERIGE
NUMMER: 60
Efter en musiklös vinjett får vi tittare se disiga bilder på klippor och himlen och höra en bit ur Uppenbarelseboken av en manlig röst. Därefter får vi se riddaren Antonius Block (Max Von Sydow) som ligger på en stenig strand och vilar tillsammans med väpnaren Jöns (Gunnar Björnstrand). För övrigt befinner vi oss i mitten av 1300-talet.
Då kommer Döden (Bengt Ekerot) som är Liemannen i denna film och säger att riddarens tid är ute. Men riddaren gör en deal med Döden genom ett schackparti; om han lyckas vinna får han leva och förlorar han måste han följa med Döden.
Under dagens gång blir det flera pauser mellan deras schackspelande, när han och väpnaren får träffa nya människor. Filmen är som en tur genom 1300-talets Sverige. Samtidigt börjar riddaren inse att man inte kan vinna mot Döden.
Under denna tid härjade digerdöden. Ingmar Bergman visar ett medeltids-Sverige i en apokalyptisk stil där ingen kan komma undan Döden. Att Ingmar Bergman gjorde den här filmen berodde på hans dödsskräck men också för att visa vetskapen och nåden om Gud.

/(827)&(130)
12 Angry Men (1957)
FILMLÄNGD: 96 min
LAND: USA
NUMMER: 59
Filmen handlar om elva män som tror att en 13-åring är skyldig till mordet på sin far.
Den tolfte mannen (Henry Fonda) tror att 13-åringen är oskyldig och ska försöka bevisa det för de andra. Det verkar dock inte bli så lätt.
I den här historien handlar det om att övertala, lita och manipulera varandra, och ordspråket Ensam är stark.
Vi får också ta del av en fantastisk rollbesättning i denna historia av Sidney Lumet.

/(827)&(130)
The Ten Commandments (1956)
FILMLÄNGD: 220 min
LAND: USA
NUMMER: 58
Religion är ett viktigt ämne. Inom kristendomen är det här en viktig film, men även dyr och påkostad.
Filmen berättar historien om Moses (Charlton Heston) liv. Moses var en gång mycket omtyckt i Faraon Ramses' (Yul Brunner) hem, men han vände ryggen till ett privilegierat liv för att leda sitt folk till frihet och bort från slaveriet.
Här förekommer mäktiga scener som när Moses öppnar havet, ett verk av Gud. Det är även en av de största mastodont-filmerna.

/(827)&(130)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
FILMLÄNGD: 80 min
LAND: USA
NUMMER: 57
När man tänker på science fiction-filmer tänker man mest på lazer, robotar och rymdkrig. Någonting nytt var det när den här filmen kom ut.
Filmen handlar om en doktor vid namn Miles J. Bennell (Kevin McCarthy) i en amerikansk småstad, som märker att invånarna börjar förändras. De är inte sig själva utan när de somnar styrs deras kropp av utomjordingar.
Idag är filmen en av de bortglömda, men kan sitta kvar i vissa sammanhang gällande science fiction. Det finns en slags rädsla i filmen om att man inte kan lita på någon och att folk har en pakt mot sig själva.

/(827)&(130)
Giant (1956)
FILMLÄNGD: 201 min
LAND: USA
NUMMER: 56
Jordan Benedict (Rock Hudson) kommer från Texas till familjen Lyntton, för att köpa hästar till sin ökenranch. Han blir ömsesidigt kär i Lynttons dotter Leslie (Elizabeth Taylor). De gifter sig omedelbart och åker tillsammans till Texas. Men det uppstår problem - Leslie är från en annan kultur, där man är vänlig mot alla, i motsats till hennes man som inte vill ha med någon annan kultur än sin egen att göra.
Giant kan räknas som en harmonisk western-film, men den är också ett drama om konflikter, girighet och fattigdom.
James Dean hade en biroll i sin tredje och sista storfilm. En vecka efter den amerikanska premiären dog han.
/(827)&(130)
The Searchers (1956)
FILMLÄNGD: 120 min
LAND: USA
NUMMER: 55
Filmen inleds med att vi tittare efter vinjetten får se ett bedårande ökenlandskap, inifrån ett hus. En ryttare vid namn Ethan Edwards (John Wayne) närmar sig. Han har återvänt från inbördeskriget till ranchen i Texas, där brodern bor med fru och många barn. En dag anfaller indianerna och dödar familjen. Småflickorna Lucy och Debbie blir bortförda.
Ethan och hans brorson Martin (Jeffrey Hunter) ger sig av för att rädda flickorna. Det dröjer inte länge innan de hittar Lucy död. I flera år söker de efter Debbie, men Martin inser snart att Ethan tänker döda henne när de finner henne. Efter att ha levt bland indianerna i flera år har hon säkert blivit bortgift med en indian och därigenom besudlad. Den äldre Debbie spelas av Natalie Wood.
Rasismen mot indianerna tas upp i den här vackra filmen. De framstår som komiska idioter. Förutom att det är en så kallad gammal western-klassiker, så är det också en av regissören John Fords största western-filmer.

/(827)&(130)
The Night of the Hunter (1955)
FILMLÄNGD: 93 min
LAND: USA
NUMMER: 54
Robert Mitchums mest ihågkomna filmroll är när han spelade psykopaten Harry Powell.
I början av filmen får vi se honom dela fängelsecell med en man som i sömnen berättar att hans barn har hans rånbyte på 10 000 dollar gömda någonstans. Mannen blir ett par dagar senare dömd till dödsstraff. Då Powell blir frisläppt söker han upp mannens hustru (Shelley Winters) och gifter sig med henne för att komma åt pengarna genom barnen. Han mördar sin hustru och går på jakt efter barnen som flyr från honom.
Robert Mitchums kännetecken som Harry Powell är att ovanför hans knogar står det intatuerat på varsin hand "LOVE" och "HATE", som han också inte heller riktigt kan dela när han står inför sitt psykopatiska tillstånd.
/(827)&(130)
Rebel Without a Cause (1955)
FILMLÄNGD: 111 min
LAND: USA
NUMMER: 53
En klassiker med en person som fick sitt kännetecken från denna film. James Dean var mannen som bara hann vara med i tre klassisker; Giant (1956) och East of Eden (1955) innan han dog i en bilolycka vid 24 års ålder.
Här spelar James Dean rebellen Jim Stark, som har problem med sina föräldrar, är våldsam och råkar hamna i trassel med polisen. En dag blir han kär i Judy (Natalie Wood) och hamnar i slagsmål med hennes pojkvän Buzz (Corey Allen). Samtidigt finner Jim stöd och förståelse hos Plato (Sal Mineo), en 13-årig pojke som nästan ser Jim som den fadersfigur han aldrig har haft.

/(827)&(130)
Shichinin no samurai (1954)
SVENSK TITEL: De sju samurajerna
FILMLÄNGD: 150 min
LAND: JAPAN
NUMMER: 52
Akira Kurosawa var en pionär inom den japanska filmen. Han gjorde filmer från Japans historia och hans scener kunde vara väldigt långsamma och innehålla någon smula komik.
Shichinin no samurai är nog den film som är mest känd av hans verk. Vi tittare får se livet i 1500-talets Japan. I en by har bönderna tröttnat på att ständigt bli överfallna av banditer och rekryterar sju samurajer som ska försvara och kämpa för byn.
Vi får också lära känna karaktärerna, som visar sina känslor. Det finns en väldigt långsam scen i filmen när någon blir mördad i ett tält och sedan kastas ut, medan byborna ser på.
Det är bara ett av exemplen som kännetecknar Akira Kurosawas sätt att göra film. Många av 2000-talets regissörer har tagit stor inspiration från hans filmer, bland annat Quentin Tarantino.

/(827)&(130)
Rear Window (1954)
FILMLÄNGD: 112 min
LAND: USA
NUMMER: 51
Efter en olycka sitter fotografen L.B. "Jeff" Jeffries (James Stewart) med benet i gips och för att fördriva tiden spionerar han på grannarna med kikare. Han inbillar sig att ett mord har begåtts och försöker övertyga sin flickvän Lisa Fremont (Grace Kelly) om detta, men hon tar honom inte på allvar.
Ännu en film i den så kallade Hitchcock-andan; att ingen tror på en och att det inte finns någon man kan lita på. Men i den här filmen finns ändå en ny handling i ett gammalt koncept.
Här ser man också hur besatt Jeff blir av grannarnas handlingar, vilket gör hans situation mer spännade när han inte heller kan gå. En av de bästa realistiska filmerna av Alfred Hitchcock, som även gör en paranoid.
/(827)&(130)
Gentlemen Prefer Blondes (1953)
FILMLÄNGD: 91 min
LAND: USA
NUMMER: 50
Vänninorna Lorelei Lee (Marilyn Monroe) och Dorothy Shaw (Jane Russell) reser till Europa, när Loreleis bröllopsplaner stoppas av fästmannens far. I Europa träffar Lorelei en diamantgruveägare, och hon vet inte längre vilken karl hon föredrar. Inte heller är hon medveten om att en spion är efter henne!
Detta blev Marilyn Monroes genombrott i filmhistorien och gjorde henne till Hollywood-stjärna.
Omgiven av kostymklädda herrar framför Marilyn Monroe sången Diamonds are a girl's best friend, i en mycket berömd scen.
/(827)&(130)
From Here to Eternity (1953)
FILMLÄNGD: 118 min
LAND: USA
NUMMER: 49
Denna film handlar om olika människors upplevelser innan och efter Pearl Harbour-attacken i Hawaii.
Fanjunkare Milton Warden (Burt Lancaster) är tillsammans med sin kaptens fru Karen (Deborah Kerr). Kaptenen (Philip Ober) vill ha en boxningsturnering ombord med sina mannar. Menige Prewitt (Montgomery Clift) är f.d. boxare men vägrar av princip att boxas. Kaptenen ser därför till att Prewitt trakasseras på alla sätt. I jämförelse med boken är den amerikanska förkrigsarméns hårda verklighet betydligt nedtonad. Menige Angelo Maggio (Frank Sinatra) är den enda som går emot denna sadism, men allt blir kaos när detta är den sjunde december vid Pearl Harbour.
Vi får se hur människorna förändras under filmens gång, hur annorlunda personligheter de får av sina upplevelser.
En av de mest berömda scenerna är Burt Lancasters och Deborah Kerrs kärleksscen på stranden.
/(827)&(130)
High Noon (1952)
FILMLÄNGD: 85 min
LAND: USA
NUMMER: 48
Gary Coopers mest hyllade roll genom tiderna som sheriffen Will Kane.
Filmen handlar om att Kane ska gifta sig och sluta arbeta. På bröllopsdagen visar det sig att en revolverman (Ian MacDonald) är på väg till staden för att utkräva hämnd. Trots att sheriffen har goda skäl att ge sig av, känner han sig tvungen att stanna och möta revolvermannen. Men ingen av invånarna vågar hjälpa honom.
Filmen är en originell western som har blivit en stor inspirationskälla till bland annat tecknade tv-avsnitt.

/(827)&(130)
Singin' in the Rain (1952)
FILMLÄNGD: 103 min
LAND: USA
NUMMER: 47
Filmen utspelar sig 1927, när ljudfilmen slog igenom. Don Lockwood (Gene Kelly) är en stumfilmsstjärna i Hollywood, som mest spelar i romantiska matinéfilmer. Oftast spelar han mot den blonda divan Lina Lamont (Jean Hagen). På väg till en fest i Beverly Hills får han skjuts av Kathy Selden (Debbie Reynolds), som inte är imponerad av honom. På festen träffas de på nytt och det visar sig att Kathy är danserska i kvällens show. Kathy försvinner spårlöst från festen, men Don kan inte glömma bort henne.
Filmen innehåller massor av kända scener. Den mest berömda är nog när Gene Kelly dansar på gatan och sjunger Singin' in the rain, som även svarar på filmens titel.
Förutom att filmen blev en av de största musikalerna, så blev den känd som en hyllning till stumfilmsgenren.
/(827)&(130)
The Day the Earth Stood Still (1951)
SVENSK TITEL: Mannen från Mars
FILMLÄNGD: 92 min
LAND: USA
NUMMER: 46
Inom science-fiction-genren är den här filmen viktig. Andra filmer som också är sevärda är Metropolis (1927) och 2001: A Space Odyssey (1968). När Mannen från Mars kom ut på biograferna sågade filmkritikerna den på en gång, men den amerikanska publiken mottog filmen med hyllningar.
Filmen handlar om ett flygande tefat/rymdskepp som landar på Jorden. Ombord finns en man med mänskligt utseende, Klaatu (Michael Rennie), och en kraftig robot som heter Gort (Lock Martin).
Marsmänniskornas avsikt med besöket är fredligt, men människans paranoia och rädsla leder till att Klaatu och Gort omringas av stridsvagnar.
Vid ett tillfälle måste Klaatu visa att han menar allvar med sitt budskap och stänger av all ström på Jorden, förutom sjukhusens, inför politiker och vetenskapsmän. Människorna missförstår och låter avrätta honom.
Då vaknar roboten Gort, som är programmerad att försvara Klaatu. Han har tidigare stått still utanför rymdskeppet, men nu hämtar han Klaatu och återupplivar honom.
Klaatu får slutligen tala med vetenskapsmännen och berättar sitt budskap; antingen kan människorna sluta kriga med varandra och då bli en av många rymdfarande arter eller så kommer de att utrotas.
Även om filmen är en känd B-film tar den upp allvarliga saker som krig, politik, fred och kärlek, vilket gör att filmen har en viss intelligens.
/(827)&(130)
Hon dansade en sommar (1951)
FILMLÄNGD: 103 min
LAND: SVERIGE
NUMMER: 45
Arne Mattsson var mest känd inom Sverige för sina thrillers/deckare, men med den här filmen blev han också känd för den mörka kärlekshistorian i Sverige under 1950-talet.
Göran Stendahl (Folke Sundqvist) tar studenten och tillbringar sitt liv ute på landsbygden, där han får jobb på en bondgård. Där träffar han den oskuldsfulla bondflickan Kerstin (Ulla Jacobsson).
Deras relation växer med tiden och osäkerheten blir till glädje och festligheter. De andra ungdomarna i trakten vill ha en slags ungdomsgård, men det förbjuder den stränge prästen och den äldre generationen. De motsätter sig även Görans och Kerstins förhållande.
Ibland när man hör 1950-talet tänker man att det inte fanns några problem då, men de har alltid funnits och det visar den här filmen med det vacka sommar-Sverige där svartsjuka, slagsmål och hänsynslöshet förekommer.
När filmen kom ut på biograferna blev den publicerad som "den svenska synden" eftersom Ulla Jacobsson visar bysten i en scen. Sådant hade tidigare inte visats på svensk film.

/(827)&(130)
The African Queen (1951)
FILMLÄNGD: 105 min
LAND: STORBRITANNIEN
NUMMER: 44
Charlie Allnut (Humphrey Bogart) och Rose Sayer (Katharine Hepburn) gör ett av filmhistoriens mest speciella par i denna äventyrsfilm, som utspelar sig under första världskriget.
Miljöerna kommer till sin rätt genom det snygga fotot. Spänning varvas med humor - Bogart är ju med, och visserligen påminner hans filmroller ofta om varandra, men vad gör det när han är så underhållande?
Att placera Bogart och Hepburn i en liten båt på en flod mitt i Afrika, det slår inte fel! På något sätt är de som gjorda för att vara där - han med ginflaskan och hon med förskräckt min.
Filmen visar också hur meningslöst kriget är. Slutscenen är fenomenal.

/(827)&(130)
A streetcar Named Desire (1951)
FILMLÄNGD: 122 min
LAND: USA
NUMMER: 43
Marlon Brando har alltid varit en favoritskådespelare i de flestas ögon. När man tänker på honom tänker man nog på Gudfadern (1972) eller Apocalypse Now (1979).
Men också på den här filmen, när Marlon spelar den svettiga, unge spännisen Stanley Kowalski, en cynisk man.
Blanche DuBois (Vivien Leigh) kommer till staden New Orleans för att hälsa på sin syster (Kim Hunter).
Blanche flyr från sitt förflutna men tror att hon ska få det mycket enklare. Det går bara inte så länge hennes man Stanley är i närheten.
När man talar om gripande teater så är den här filmen verkligen en sådan. Man kan få känslan av att det är en stor pjäs, vilket också gör att filmen blir egen. Marlon Brando slog igenom med denna film, vilket gör den till en sann klassiker än idag.

/(827)&(130)
Sunset Blvd. (1950)
FILMLÄNGD: 110 min
LAND: USA
NUMMER: 42
Inom den amerikanska filmhistorien måste i alla fall den här filmen vara en av de största.
Filmen börjar med en surrealistisk vinjett där en man som har blivit mördad flyter med ansiktet nedåt i pool. Redan då förstår man att det inte är någon vanlig Hollywood-film.
Det handlar mest om filmdivan Norma Desmond (Gloria Swanson) och den misslyckade författaren Joe Gillis (Willian Holden), som gillar att analysera Normas tillstånd.
Regissören bakom filmen Billy Wilder är mästerlig när han lyckas skilja på Hollywoods mörka sida, samt den tragiska sidan om personerna i filmen.

/(827)&(130)
On the Town (1949)
FILMLÄNGD: 98 min
LAND: USA
NUMMER: 41
De tre sjömännen Gabey (Gene Kelly), Chip (Frank Sinatra) och Ozzie (Jules Munshin) har fått 24 timmars permission i New York. Ozzie vill titta på sevärdheter, men det enda Gabey och Chip vill göra är att titta på vackra kvinnor. I tunnelbanan ser Gabey en affisch med Miss Turnstiles. Han blir kär och de bestämmer sig för att försöka hitta henne.
Tillsammans upplever de galna saker i stan och sjunger klassiska låtar som On The Town.
De ger oss en glimt av ett naivt New York, ungefär som att vara på tivoli, men filmen är en ren klassiker med legendariska artister i rollistan.

/(827)&(130)
The Third Man (1949)
FILMLÄNGD: 104 min
LAND: STORBRITANNIEN
NUMMER: 40
Den Tredje Mannen är en lysande film noir med oförglömlig filmmusik: Harry Lime's Theme framförd på cittra.
Författaren Holly Martins (Joseph Cotten) beger sig till efterkrigstidens Wien för att träffa en gammal vän, Harry Lime (Orson Welles).
Väl framme får han veta att Lime har dött i en bilolycka, men det stämmer inte och när Martins börjar undersöka vad som egentligen hänt Lime uppmanas han att sluta lägga sig i. Limes flickvän Anna Schmidt (Alida Valli) vill också veta vad som försiggår.
En portvakt berättar för Martins att tre män befann sig på platsen när Lime dog, men de andra vittnena har bara talat om två. Vem är den tredje mannen?
En berömd scen är jakten nere i stadens kloaker.

/(130)&(827)
Adam's Rib (1949)
FILMLÄNGD: 101 min
LAND: USA
NUMMER: 39
Spencer Tracy och Katharine Hepburn var nog det mest berömda paret i Hollywood med 25 års romans. De gjorde ett flertal kärlekskomedier tillsammans, men Adams revben är ett av deras största verk.
Adam Bonner (Spencer Tracy) och Amanda Bonner (Katharine Hepburn) är gifta och båda är advokater. En kvinna försöker döda sin make och Adam, en av stadens åklagare, får fallet. Men när Amanda bestämmer sig för att bli kvinnans försvarsadvokat går saker och ting snabbt ur styr och leder till trassel på jobbet och äktenskapskris.
/(827)&(130)
The Treasure of the Sierra Madre (1948)
FILMLÄNGD: 126 min
LAND: USA
NUMMER: 38
En klassisker om tre män som är ute efter guld. I början är de vänner, men deras girighet gör dem till fiender.
Dodds (Humphrey Bogart) och Curt (Tim Holt) är arbetslösa och tillsammans med guldgrävaren Howard (Walter Huston) beger de sig till Sierra Madre för att leta efter det så kallade guldet.
Medan de är på väg börjar de tänka ut ondskefulla planer för varandra, samtidigt som de kommer längre bort från civilisationen och kan ta lagen i egna händer.
Budskapet är tydligt; girighet, och filmen är välgjord och pittoresk. Man kan undra om Sergio Leone hade denna film som inspiration till sin Il buono, il brutto, il cattivo (1966).

/(827)&(130)
Ladri di biciclette (1948)
SVENSK TITEL: Cykeltjuven
FILMLÄNGD: 93 min
LAND: ITALIEN
NUMMER: 37
Om en fattig familjs vardag i Rom. En man vid namn Antonio Ricci (Lamberto Maggiorani) får äntligen ett arbete som kräver att man ska ha en cykel. För att få pengar till mat har han pantsatt cykeln, som han lyckas lösa ut med hjälp av familjens sänglinne. Men senare blir cykeln stulen och eftersom det är lönlöst att gå till polisen, beger sig Antonio ut med sin son för att leta efter cykeln.
Ladri di biciclette visar Italiens baksida och är nog den starkaste filmen inom den italienska neorealismen.
Filmen är också en av de främsta i den så kallade spelfilmsgenren.

/(827)&(130)
It's a Wonderful Life (1946)
SVENSK TITEL: Livet är underbart
FILMLÄNGD: 130 min
LAND: USA
NUMMER: 36
Om man letar efter en mysig julfilm så är den här utmärkt; ett romantisk drama med en blandning av en saga om en man vid namn George Bailey (James Stewart). Vi tittare får lära känna honom när ängeln Clarence Odbody (Henry Travers) måste ta uppdraget att hjälpa Bailey. Vi får följa Baileys livshistoria.
När Bailey försöker ta livet av sig på julafton p.g.a. skattebrist, misslyckas han eftersom ängeln dyker upp och tar med honom till en värld där han själv inte existerar. Detta för att Bailey ska få se hur det skulle vara utan honom.
Filmen slutar dock lyckligt, han kommer tillbaka till den vanliga världen och människorna som han har hjälpt tidigare skänker honom pengar.
Samtidigt är filmen vacker i slutet och man blir glad av den, också för att julen är med. Men även för att filmen tar upp tanken om vad som skulle kunna hända om man inte fanns och personerna man då kände inte skulle kunna känna igen en. En mycket intelligent familjefilm av Frank Capra.
/(827)&(130)
Gaslight (1944)
SVENSK TITEL: Gasljus
FILMLÄNGD: 114 min
LAND: STORBRITANNIEN
NUMMER: 35
Paula (Ingrid Bergman) är systerdotter till den berömda operasångerskan Alice Alquist, som hon bor hos. När mostern mördas flyttar Paula till Italien, där hon spenderar tio år med sång- och musiklektioner. Hon blir kär i Gregory (Charles Boyer), som spelar piano under sånglektionerna. De gifter sig och han övertalar henne att flytta in i mosterns hus i London. "Man måste möta sina maror för att övervinna dem", menar han.
I huset hittar Paula ett brev till mostern, som är skrivet två dagar före mordet. Gregory blir mycket upprörd över brevet och förklarar för Paula att han inte vill att hon ska påminnas om mordet. De ställer undan mosterns saker på vinden och spikar plankor för dörren.
Men Paula känner sig bara trygg en kort tid, för mystiska saker börjar inträffa. Hon tappar saker, glömmer bort var hon lagt olika föremål, tavlor försvinner från väggarna och dyker upp på de mest besynnerliga ställen, fotsteg hörs uppe på vinden och gasljusen ökar och sjunker i styrka.
Paula inser inte att Gregory isolerar henne mer och mer. Han säger till folk att hon är sjuk, och tjänsteflickan Nancy (Angela Lansbury) ger Paula obehagskänslor. Den vänliga, gamla hushållerskan Elizabeth (Barbara Everest) är nästan döv och tror att Paula bara inbillar sig, när hon frågar om Elizabeth också hör ljud från vinden.
Den psykiska tortyren som Paula utsätts för får henne nästan att förlora tron på sig själv.
Men vad vore en äkta engelsk film från den här tiden utan "en tant som är på hugget"? Grannen (May Whitty) lägger märke till de små, små detaljerna...
Med Gasljus fick Ingrid Bergmans internationella karriär ett uppsving.
/(130)&(827)
Shadow of a Doubt (1943)
FILMLÄNGD: 108 min
LAND: USA
NUMMER: 34
Filmen börjar som en thriller, så som Alfred Hitchock brukar göra i sina klassiska vinjetter, men sedan börjar det gå i ett långsamt tempo till en film-noir.
Charlie (Teresa Wright) blir helt ifrån sig när hon får veta att henns onkel (Joseph Cotten) är på väg till henne och hennes sjuka mor för att hälsa på. Under tiden börjar hon också inse att han är en kallblodig mördare.
I filmen får vi lära känna Charlie. Man undrar om hon är galen eller hur långt man kan gå med misstänksamhet. Ungefär som i The Lady Vanishes (1938), tanken om ensamheten och att ingen tror på en.
Här har Alfred Hitchcock lyckats fullkomligt med mer krydda av svart humor. Som en bättre uppdatering av The Lady Vanishes. Även om den är nästan lika sevärd.

/(827)&(130)
Casablanca (1942)
SVENSK TITEL: Casablanca
FILMLÄNGD: 102 min
LAND: USA
NUMMER: 33
Casablanca är en av världens största filmer som har många speciella scener; allt ifrån Bogarts rökscen till det sorgliga slutet.
Humphrey Bogart och Ingrid Bergman spelar ett kärlekspar som kommit ifrån varandra under andra världskriget. När de möts igen har hon en annan man (Paul Henreid) som är ledare för motståndsrörelsen i Frankrike. Han tar en stor risk genom att bege sig till Casablanca, som styrs av tyskarna. Bogart måste nu välja mellan sin egen lycka och andra människors liv.
Filmen har vunnit flera priser och räknas tillsammans med Gone with the Wind (1939) till en av de största kärlekshistorierna inom film.
/(827)&(130)
The Maltese Falcon (1941)
FILMLÄNGD: 101 min
LAND: USA
NUMMER: 32
Film-noir hette en genre som bestod av mörka kulisser och en ganska torr stämming mellan människor.
Humpfrey Bogart var en av de viktigaste skådespelarna i den genren.
The Maltese Falcon är en av de mest berömda filmerna inom film-noir, tillsammans med M (1931), The Third Man (1949) och Casablanca (1942).
Filmen handlar om två privatdetektiver. Den ene är en man vid namn Sam Spade (Humpfrey Bogart) som får ett fall, och när hans kompanjon blir mördad misstänker Spade att det har med fallet att göra. Han träffar också en vacker dam vid namn Brigid O'Shaughnessy (Mary Astor) som också gör att filmen börjar likna en mörk kärlekshistoria men som även har en koppling till en viktig Falkstatyett.

/(827)&(130)
The Wolf Man (1941)
FILMLÄNGD: 70 min
LAND: USA
NUMMER: 31
Lon Chaney Jr är mannen med 1000 ansikten, i den här filmen är han känd som Varulven.
En natt ser Larry Talbot (Lon Chaney Jr.) en flicka bli attackerad av en stor varg. När han räddar henne blir han biten av besten, som inte är något vanligt djur.
En zigenerska (Maria Ouspenskaya) berättar för Larry att "vargen" är hennes son (Bela Lugosi). Han har varit en varulv i flera år, men nu är det Larry som bär på förbannelsen.
En olikhet filmen har med andra varulvsfilmer är att Larry inte förvandlas vid fullmåne, utan när en viss växt blommar.
I filmen finns också en känsla av sympati för Larry med sitt sorgsna ansiktsuttryck, men hat för sin mörka sida, fast det är samma person. Man kan också undra om de har någon satanism i filmens grund.

/(130)&(827)
Citizen Kane (1941)
SVENSK TITEL: En Sensation
FILMLÄNGD: 119 min
LAND: USA
NUMMER: 30
Orson Welles står för både regi och skådespeleri i En Sensation. Han gör rollen som Charles Foster Kane, en miljonär i tidningsbranschen som ofta trampar på folk i sin omgivning.
I början av filmen dör han på sin stora egendom, men genom vänner och andra som kände Kane får man se olika händelser ur hans liv och hur han nådde till toppen av sin karriär. Buddy Swan spelar Kane som barn.
Ett mysterium som gäckar några journalister är Kanes sista ord, "Rosebud". Vad menade han med det?
Vad filmen har för budskap är mycket tydligt; "Man kan inte köpa lycka".
/(130)&(827)
Fantasia (1940)
FILMLÄNGD: 120 min
LAND: USA
NUMMER: 29
I och med att Walt Disney blev populär med sina kortfilmer om Musse Pigg och hans vänner, Snow White and the Seven Dwarfs (1937) och Pinocchio (1940), började han nu experimentera sina erfarenheter till en symfoni av färger och klassisk musik. Flera korta filmer sattes ihop till en längre.
Ett känt stycke ur filmen är när Musse tar Trollkarlens hatt och låter sin kvast göra jobbet med att bära vatten.
Filmen är väldigt vacker och så klart speciell om man jämför med Walt Disneys tidigare produktioner. Det finns en uppdaterad verison av Fantasia (2000), men den var en flopp i jämförelse med detta verk.
Många animatörer och pionärer till tecknad film har en stor inspirationskälla från denna film.

/(827)&(130)
Gone with the Wind (1939)
FILMLÄNGD: 222 min
LAND: USA
NUMMER: 28
När man talar om romantik och klassiska storfilmer brukar man nämna Borta med Vinden, en ganska stor och påkostad film om en kärlekshistoria. Filmen utspelar sig före, under och efter Amerikanska inbördeskriget.
Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) är en bortskämd överklassflicka som är van att få allt hon pekar på, men Ashley Wilkes (Leslie Howard) vill inte ha henne. Han ska gifta sig med Melanie Hamilton (Olivia de Havilland), som är det ljuvligaste och omtänksammaste man kan tänka sig, så det är svårt för Scarlett att hata sin rival.
Rhett Butler (Clark Gable) har en förmåga att dyka upp när Scarlett minst anar det, och han gör henne medvetet ursinnig genom att säga det hon minst av allt vill höra; sanningen.
Kriget förändrar deras liv. De tvingas lämna överklasslivet bakom sig, Scarlett och Melanie förs närmare varandra, och Scarletts känslor för Ashley och Rhett förvirrar henne. Även Ashley verkar osäker på sina känslor. Hur ska det gå?

/(130)&(827)
The Wizard of Oz (1939)
FILMLÄNGD: 101 min
LAND: USA
NUMMER: 27
Filmen börjar mörk och svartvitt i en dyster bondgårdsmiljö i den amerikanska södern. Där vi får följa flickan Dorothy (Judy Garland). Plötsligt kommer en orkan och blåser upp huset med Dorothy och hennes hund.
När hon sedan vaknar är hon inte hemma utan filmen blir till färgfilm när hon har kommit till landet Oz.
Sedan måste hon bege sig till trollkarlen i Smaragdstaden för att komma hem. På vägen träffar hon Fågelskrämman (Ray Bolger) som vill ha en hjärna och Plåtman (Jack Haley) som vill ha ett hjärta och sedan det fega Lejonet (Berth Lahr) som vill bli modig. De fyra vännerna beger sig till trollkarlen för att få hjälp men den onda väst-häxan (Margaret Hamilton) gör allt för att stoppa dem.
Storyn i filmen är som en klassisk saga men samtidigt som en LSD-tripp. Färgerna i filmen är starka och vackra och personerna som Dorothy möter är samma människor som finns hemma i den amerikanska södern.
Filmen är egen och vacker och mycket inspirerad från tecknade filmer. Den är till och med psykedelisk.

/(827)&(130)
Snow White and the Seven Dwarfs (1937)
FILMLÄNGD: 83 min
LAND: USA
NUMMER: 26
Då och då i filmhistorien dyker det upp milstolpar. Detta är en av dem.
Världens första tecknade långfilm hette Snow White and the Seven Dwarfs och utgavs av Walt Disney.
De flesta vet nog redan handlingen, om prinssessan som flyr ut i skogen för att hon annars blir mördad av den elaka drottningen som vill vara vackrast när hon frågar sin magiska spegel.
Det är en intelligent film också, med sju stycken personligheter till sju stycken karaktärer. Den är även tragisk, eftersom drottningen gör allt för sin fåfänga och vill döda den oskuldsfulla Snövit.
Filmen är även magisk med den vackra skogen och de hjälpsamma djuren. När hon stöter på dvärgarna blir det framförallt en saga. Detta kommer förbli en av Walt Disneys största klassiker någonsin.

/(827)&(130)
Swing Time (1936)
FILMLÄNGD: 103 min
LAND: USA
NUMMER: 25
Förutom alla monster-filmer var musikal och dans på tapeten. Fred Astaire var en känd skådespelare inom steppen på 1930-talet.
John Garnett (Fred Astaire) bor i en landsortsstad och ska gifta sig med en rik kvinna (Ginger Rogers), men missar bröllopet. Han börjar dansa/steppa i denna klassiska film för att tjäna pengar.
Det finns gamla människor som tycker en sådan här film är som bäst för att det här konceptet inte görs längre. Kanske har de rätt. En film man måste se innan man dör.

/(827)&(130)
Modern Times (1936)
FILMLÄNGD: 87 min
LAND: USA
NUMMER: 24
Att klara sig i en värld där maskinerna börjar ta över allt mer är inte lätt för den lille vagabonden, som arbetar på en fabrik. Han får ett nervsammanbrott och hamnar på sjukhus, och när han släpps ut därifrån råkar han genast ut för nästa missöde; han misstas för att vara ledaren i ett demonstrationståg och åker i fängelse. Där är han med om ett litet "drogäventyr", som leder till att han friges. Men världen utanför är hård och skrämmande, och för att få återvända till fängelset tar han på sig skulden för en stöld, som en flicka (Paulette Goddard) begått.
De mest kända scenerna är när vagabonden åker omkring i kugghjulet, när han och flickan åker rullskridskor på ett varuhus mitt i natten och när han improviserar en sång på en restaurang.
Det här var ett av de sista tillfällen då vi fick se vagabonden.

/(130)&(827)
Bride of Frankenstein (1935)
FILMLÄNGD: 75 min
LAND: USA
NUMMER: 23
Eftersom monster-genren var så populär på den här tiden blev regissören James Whale bakom Frankenstein (1931) tilltalad att göra en fortsättning på Mary Shelleys skräckberättelse om monstret.
I början får vi se en 1800-tals-miljö med Mary Shelley själv som spelas av Elsa Lanchester. Hon berättar för sin man och en vän om vad som hände sedan byborna bränt upp kvarnen. Monstret klarade sig genom att ramla ner i en källa under kvarnen, och snart börjar han (Boris Karloff) mörda igen.
Den här filmen är brutalare och galnare, monstret lär sig att prata med hjälp av en blind eremit i skogen. Därefter finns det en galen Dr Pretorius (Ernest Thesiger) som vill samarbeta med Henry Frankenstein (Colin Clive), som blev nerknuffad från kvarnen av monstret i den första filmen. Tillsammans skapar de ett nytt monster som ska bli vän med monstret. Rollen som det kvinnliga monstret görs av Elsa Lanchester.
Efter skapandet av den nya monstret, som inte verkar gilla det manliga monstret, får monstret en tår i ögat och bestämmer sig för ett drastiskt och tragiskt slut.

/(827)&(130)
The 39 Steps (1935)
FILMLÄNGD: 86 min
LAND: STORBRITANNIEN
NUMMER: 22
Alfred Hitchock hade tidigare försökt göra filmer med samma koncept som denna, men med De 39 Stegen lyckades han skapa en trovärdig och välgjord film. Filmen berättar om Richard Hannay (Robert Donat) som blir misstänkt för mord, sedan en kvinna som följt med honom hem hittas död med en kniv i ryggen.
När han lämnar lägenheten för att ta reda på varför hon mördades, jagas han av polisen och inser snart att det handlar om en konspiration mot nationen. Han blir tillsammans med en annan kvinna (Madeleine Caroll), som tror att han är skyldig till mordet.
Det finns en slags skräck och spänning i filmen om att ingen tror på en och att man måste skynda sig att bevisa sin oskuld. Filmen är en av Alfred Hitchcocks mest kända filmer.

/(827)&(130)
Captain Blood (1935)
SVENSK TITEL: Kapten Blod
FILMLÄNGD: 119 min
LAND: USA
NUMMER: 21
Errol Flynn är en av de största klassiska filmidolerna tillsammans med Clark Gable, James Dean och Elvis Presley.
I den här filmen spelar Errol Flynn en irländsk läkare på 1600-talet, vid namn John Blood som döms till deportering och slaveri i Karibien. Där blir han kär i en kvinna (Olivia de Havilland) och lär känna en fransk pirat (Basil Rathbone).
I filmen förekommer det scener som kan påminna om hur det är när barn leker sjörövare, bland annat piraterna i Peter Pan (1953) av Walt Disney eller inspiration till Pirates of the Caribbean-triologin.
Här finns även speciella och välkända scener, som att svinga sig från masten och skära igenom segel.
Errol Flynn började bli en internationell stjärna efter den här filmen.
/(827)&(130)
Trimph des Willens (1934)
SVENSK TITEL: Viljans Triumf
FILMLÄNGD: 114 min
LAND: TYSKLAND
NUMMER: 20
Detta är nog en av filmhistoriens mest kända propaganda-filmer. Filmen liknar en slags dokumäntär om nazismen, och regissören/producenten Leni Riefenstahl vann många priser för filmen även i Sverige.
I filmen får vi se flera tal angående Tyslands stormakt av Adolf Hitler. Hur han försöker göra en bättre nation, som han skulle misslyckas totalt med senare.
Han beställde själv den här filmen för att göra reklam för sig själv. Så blir då denna propaganda-film ett av historiens största verk.

/(827)&(130)
King Kong (1933)
FILMLÄNGD: 100 min
LAND: USA
NUMMER: 19
I mitten av den populära monster-genren gjorde Merian C Cooper och Ernest B Schoedsack den största och kanske en av de mest kända filmerna, jämsides med Dracula (1931) och Frankenstein (1931).
Filmen handlar om ett filmteam som söker en skådespelerska till regisörren Carl Denhams (Robert Armstrong) djungelfilm. Av en slump stöter han ihop med Ann Darrow (Fray Wray) som råkar vara fattig. Hon tackar ja och följer med filmteamet med båt till en hemlig och outforskad ö. Hon råkar bli kär i en av sjömännen, John 'Jack' Driscoll (Bruce Cabot).
På ön blir hon till fångatagen av vildarna som bor där och de offrar och trummar till sin gud som kallas Kong.
En känd scen är när Ann Darrow står fastbunden vid en ravin med två små pelare när hon möter den stora besten som gud glömde, King Kong. På ön finns även andra vilda djur som King Kong brottas med, för att försvara Ann. Filmteamet och sjömännen går ut på jakt för att rädda flickan, och där stöter de på alla slags monster.
Historien är som ett triangeldrama mellan sjömannen och odjuret, som båda vill ha flickan. Till roten är filmen som en saga, exempelvis Skönheten och odjuret. Filmens mest berömda scen är när King Kong står på Empire State Building och blir anfallen av flygplan. Filmen tar upp handligen för människan och djurplågeri samt girighet.

/(827)&(130)
Duck Soup (1933)
FILMLÄNGD: 70 min
LAND: USA
NUMMER: 18
Bröderna Marx säger allt. De består av Groucho, den med målade ögonbryn och stor mustasch, pajasen Chico och den stume Harpo med det blonda, krulliga håret.
Filmen är speciell för att den var en av deras första filmer som blev internationellt känd. Dessutom var den yngste brodern Zeppo med och spelade den "normala personen" i kvartetten.
Filmen innehåller mängder av saker som ska locka till skratt och en massa komiska klyschor som kan ses idag på nästan varje tecknad film, vilket gör denna film så speciell.

/(827)&(130)
Freaks (1932)
ENGELSK TITEL: Freaks
FILMLÄNGD: 64 min
LAND: USA
NUMMER: 17
Regissören bakom Dracula (1931), Tod Browning, provade någon annan slags skräck. På den tiden var det modernt med monster-filmer, men i den här filmen är det riktiga så kallade missfoster (människor som felutvecklats som bebisar). Filmen tar handling när den unga Cleopatra slits emellan Cirkusen och missfostren. Hon anser att det är fel att visa upp dem där.
I alla fall så är det ungefär som i The Birth of a Nation (1915) att missfostren betraktas som monster fast de är människor med en så kallad sjukdom. Man vill nästan ha en rasism i filmen.
Kanske var det också så att Tod Browning tyckte att så kallade "freaks" passade in i denna monster-genre, även om filmen idag skulle ses som någon slags rasism. Filmen var en av de första som blev totalförbjudna och kontroversiella i Sverige när den kom.
/(827)&(130)
M (1931)
ENGELSK TITEL: M
SVENSK TITEL: M
FILMLÄNGD 117 min
LAND: TYSKLAND
NUMMER 16
Metropolis och M blev nog Fritz Langs största verk. I en ganska fattig och vanlig stad från 1930-talet i Tyskland går det en barnmördare lös och föräldrar är rädda att mista sina barn.
I början får vi följa med en flickas vardag i staden innan hon blir mördad. En skugga över en man som hon träffar, som köper en ballong till henne, medan han visslar melodin Bergakungens sal. Samtidigt har flickan inte kommit hem till lunch och vi tittare får se en förbryllad mor. Sedan ser vi helt plötsligt en boll som rullar ut från en buske och flickans ballong svävar mot en telefonledning i vindens tystnad.
I filmen får vi också ta del av filmens karaktärer, om hur olika människor ser på denna sak och vad de kan göra och rädslan de känner. Under tiden får vi syn på mannen som är mördaren. Han ser en annan flicka genom ett skyltfönster och blir nervös och visslar då igen på Bergakungens sal. Människorna börjar ta lagen i egna händer, och när de kommer mördaren på spåren får han märket "M" på sin svarta rock. Mördaren spelas av Peter Lorre.
Men så småningom börjar det ske en slags mobbing av denna man, när de andra människorna i staden har låst in honom i en stor källare. De håller en egen rättegång för att försöka förstå mannen men också för att straffa honom, innan polisen kommer.
/(827)&(130)
City Lights (1931)
SVENSK TITEL: STADENS LJUS
FILMLÄNGD: 87 min
LAND: USA
NUMMER 15
Stadens ljus är ett av Charlie Chaplins vackraste verk. Filmen skildrar den fattiga vagabondens kamp för att hjälpa en blind blomsterförsäljerska att få pengar till en ögonoperation. Vid deras första möte uppstår ett missförstånd; Chaplin ska korsa en gata med en lång bilkö och för att komma över vägen klättrar han genom baksätet på bilarna. Flickan (Virginia Cherrill) hör en bildörr slå igen och tror att Chaplin är en rik man. Han blir berörd när han ser henne tappa blommor på marken och leta efter dem, utan att kunna se. Han bestämmer sig för att hjälpa henne, och för att inte göra henne besviken spelar han med och låtsas vara rik.
Att han räddat en full, självmordsbenägen miljonär förenklar stundtals hans situation, men varje gång miljonären nyktrar till är hans "bästa vän" en främling för honom. Vagabonden inser att det är säkrare att försöka arbeta ihop pengar till flickan, istället för att förlita sig på den nyckfulla miljonären.
Vid ett tillfälle får vagabonden pengar av sin vän, men som så ofta går saker fel för Chaplin och han misstänks ha stulit pengarna. Innan han hamnar i fängelse ger han pengarna till flickan och säger att han ska resa iväg en tid.
Slutet är känt som en av filmvärldens vackraste och mest rörande. Det känslogalleri som Chaplin visar upp med ett enda ansikte är lysande och den lilla dialogen är stark.
/(130)&(827)
Frankenstein (1931)
FILMLÄNGD: 71 min
LAND: USA
NUMMER: 14
Det börjar med att en kostymklädd man kommer in från ett teaterdraperi och säger på producenten Carl Laemmle Jr's bekostnad att de vill varna för denna film, att den är så otäck. Därefter börjar vinjetten till Frankenstein samtidigt som rollistan rullar, men monstrets namn står inte utan ett frågetecken finns där istället.
Filmen handlar om en självupptagen doktor, Henry Frankenstein (Colin Clive), som tar kroppsdelar från gravar och organ från universitet, och har flytt från sitt vanliga liv upp i bergen till ett gammalt torn tillsammans med sin tjärnare Fritz. Dwight Frye, som spelar Fritz, medverkade samma år i Dracula som fastighetsmäklaren.
Tillsammans försöker Frankenstein och Fritz bygga en människa.
Samtidigt är Frankensteins vackra flickvän Elisabeth (Mae Clarke) orolig, och detsamma gäller hans far. Elisabeth bestämmer sig för att gå upp till bergen tillsammans med en universitetsläkare och en vän till familjen. Samma regniga natt de anländer blir människan som Frankenstein skapat ett monster.
Nästa dag upptäcker Frankenstein sitt monster (Boris Karloff). I en inzoomning ser vi monstrets tomma, likgiltiga ögon. Det blir inte som Frankenstein har tänkt, för monstret gör bara fel och mördar av ren dumhet. Sedan rymmer monstret från tornet och en liten flicka dör. Byborna blir rasande och försöker leta reda på monstret. Även Frankenstein hjälper till i sökandet. De finner monstret i en kvarn, som de bränner ner.
Filmen tar upp känslan om orättvisan och klarhet. Trots att monstret mördar kan han inte förstå det själv. När han och flickan kastar varsin blomma i sjön och han får slut på blommor kastar han i henne.

Dracula (1931)
SVENSK TITEL: MYSTERIET "DRACULA"
FILMLÄNGD: 75 min
LAND: USA
NUMMER: 13
Dracula är världens första talande skräckfilm och börjar som en komedi.
Filmens början berättar om en fastighetsmäklare (spelad av Dwight Frye) som reser till Transsylvanien, färdandes med häst och vagn. Framme i byn blir han varnad av byborna att åka upp till slottet dit han är på väg. Han får till slut sin lift av en rädd kusk som åker till en korsningen när natten är framme och vargarna ylar i solnedgången. Vid korsningen får han sin skjuts till Draculas slott där dörren öppnar sig själv och i trappen står Bela Lugosi som Greve Dracula och presenterar sig stiligt.
Filmen är ganska otäck för sin ålder och rysligare än någon slags surrealism. Tanken var att ändra filmen om Nosferatu (1922) till en rysligare och stiligare version. Filmen håller än idag som en klassisk vampyrsaga för stora och små.
/(827)&(130)
All Quiet on the Western Front (1930)
SVENSK TITEL: På Västfronten intet nytt
FILMLÄNGD: 131 min
LAND: USA
NUMMER: 12
Innan det andra världskriget bröt ut gjordes en film som visade ett budskap om krigets meningslöshet.
Några skolungdomar går med i det första världskriget och inser snart att de krigar för ingenting. Vi tittare
får följa den unge soldaten Lew Ayres (som spelas utav Louis Wolheim) som är osäker men vill tjäna sitt fosterland och dör i slutet.
Budskapet i filmen är tydligt, att i krig finns ingen vinnare. Men också är filmen kanske bortglömd eller mer tänkt när andra världskriget kom?
Så vad skulle exempelvis Stalin och Hitler anse om denna film?!
/(827)&(130)
Chelovek s kino-apparatom (1929)
SVENSK FILMTITEL: Mannen med filmkameran
FILMLÄNGD: 80 min
LAND: RYSSLAND
NUMMER: 11
Dziga Vertov måste ha varit en hemlighetsfull man, slår det mig när jag tänker på hans verk Chelovek s kino-apparatom (eller Chelovek's kinoapparatom, som den alternativa stavningen lyder).
Filmen handlar om en man som filmar så kallade "vanliga människors vardag"; allt ifrån absurda händelser får vi tittare bevittna och tanken bakom filmen är nog att vi människor ska tänka mer på andra än på oss själva. Vilket gör den här filmen speciell.
En känd scen är "ögat" som ska visa ärligheten.

/(827)&(130)
Un chien andalou (1928)
ENGELSK TITEL: An Andalusian Dog
SVENSK TITEL: Den andalusiska hunden
FILMLÄNGD: 16 min
LAND: FRANKRIKE
NUMMER: 10
Salvador Dalí och Luis Buñuel låg bakom flera av 1920-talets surrealistika filmer.
Den andalustiska hunden är mer en dröm av komik och transexualitet, enligt Luis Buñuel själv.
Filmens kända scen är när en man tar en rakkniv och skär igenom en kvinnas öga i månskenet utanför rummet de befinner sig i. Någon riktig logisk handling saknar filmen.
Filmen är till för att man ska rysa och känna obehag och inte tycka om den. Men p.g.a. sin orginalitet blir denna surrealism ett syfte i filmhistorien.
/(827)&(130)
Metropolis (1927)
ENGELSK TITEL: Metropolis
SVENSK TITEL: Metropolis
FILMLÄNGD: 210 min
LAND: TYSKLAND
NUMMER: 9
Innan Apornas Planet (1968), Innan 2001: Ett rymdäventyr (1968), Innan Star Wars-filmerna, Innan Matrix-triologin, så kom regissören Fritz Lang med idén att göra en film efter Thea Von Harbous bok Metropolis.
I den överdimensionerade och tekniskt fascinerade staden Metropolis lever de olika samhällskikten helt åtskilda. Det övre skiktet lever under paradisiska förhållanden medan arbetarna ses som mindervärdiga och lever i en slags undervärld i jordens djup. Och vi får lära känna karaktärer som Freder Fredersen, son till den känslokalle Joh Fredersen som ses som hjärnan bakom denna stad.
Filmer tar upp konsekvenser om framtiden och människans girighet efter makt och galenskap i en finurlig framtid som påminer om en planet i Star Wars. Staden håller även på att drunkna av vattenläckage och tar upp människan och tekniken och ordspråket; Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket. Det skulle man kunna säga om Fritz Langs mästerverk.
/(827)&(130)
The Gold Rush (1925)
FILMLÄNGD: 96 min
LAND: USA
NUMMER: 8
Charlie Chaplin är man van att se som den lille vagabonden, så även i denna film. Dock är miljön en annan - vagabonden beslutar sig för att pröva lyckan och beger sig norrut för att söka efter guld.
I Alaska blir han och "Big Jim" (som spelas av Mack Swain) fast i en stuga under en snöstorm. I brist på annan föda kokar vagabonden sin ena sko till middag. Denna scen är en av dem som folk genast tänker på när man talar om Chaplin.
Många av dagens skådespelare och regissörer beundrar Chaplins lysande komik och flera scener i Guldfeber är berömda. Man kan säga att detta är en milstolpe inom komedigenren.
Kuriosa. Chaplin, som var perfektionist och gjorde många omtagningar, mådde till slut mycket illa efter alla lakritsskor han fått äta innan han var nöjd med scenen.

/ (130)&(827)
Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922)
SVENSK TITEL: Nosferatu
FILMLÄNGD: 94 min
LAND: TYSKLAND
NUMMER: 7
Symfoni i skräck betyder Nosferatu, den första vampyrfilmen där huvudrollen spelas av Max Schreck. Nosferatu var en av rysarna i filmhistorien som kom på de första idéerna till den klassiska vampyrgenren. Exempelvis att han inte tål solljus, och hans utseende om man jämnför med Dracula (1931).
Filmen blev totalförbjuden när den kom till Sverige, men idag visas den på TV och kan även ses på Internet.

/(827)&(130)
Körkarlen (1921)
ENGELSK TITEL: The Phantom Carriage
FILMLÄNGD: 93 min
LAND: SVERIGE
NUMMER: 6
När den försupne David Holm vaknar på nyårsslaget och ser sig själv på köksbordet förstår han att han är död och dömd. Döden/Körkarlen tar med David Holm på en resa genom hans och andras liv om vad han har utfört för handlingar och att han även ska ta körkarlens plats, att transportera de avlidna.
Huvudrollen David Holm spelas av en av Sveriges första regissör Victor Sjöström, som även regisserade filmen.
Filmen tar upp saker som Charles Dickens En Julsaga gör, om en man som åker tillbaka till gamla händelser ur sitt liv och ser sig själv, men detta verk är från en bok av Selma Lagerlöf. Dessutom väcker filmen intresset om en tragisk man som får veta och lära känna sig själv genom sin resa. Ett viktigt bidrag till Sveriges filmhistoria.
/(827)&(130)
Das Cabinet des Dr. Caligari (1919)
ENGELSK TITEL: The Cabinet of Dr. Caligari
SVENSK TITEL: Dr Caligaris kabinett
FILMLÄNGD: 71 min
LAND: TYSKLAND
NUMMER: 5
En film som visar hur det ska gå till för att bygga upp en skräckskildring i filmhistorien, som en slags grund till ett hus.
Dr Caligaris kabinett är en av de första surrealistiska filmer som handlar om en ond hypnotisör som utan tvivel inte har några känslor.
Filmen når riktigt aldrig sin punkt med skräck men ändå känns det som stora regissörer som Tim Burton och David Lynch skulle ha funnit sin inspirationskälla i filmen. Skräcken är nära i en sådan film och ett startskott för att tänka riktigt djupt och annorlunda.
/(827)&(130)
The Birth of a Nation (1915)
SVENSK TITEL: Nationens Födelse
FILMLÄNGD: 190 min
LAND: USA
NUMMER: 4
Nationens Födelse är en av världens första propaganda-filmer om slaveri, nationalism och rasim, men även en kärlekshistoria döljer sig i en viss rot.
Filmen består av två delar. Den första utspelar sig i den amerikanska Södern och första halvan av filmen skildrar det amerikanska inbördeskriget, vilket visar någon slags nationalism.
Den andra halvan handlar om att mulatter och mörkhyade människor anfaller Södern som ett par djur och några vita, oskyldiga människor bestämmer sig genom att se några barn leka med vita lakanen att grunda Klu Klux Klan för att rädda en kvinna som de mörkhyade människorna har tagit.
När filmen kom ut blev den väldigt omtvistad och rasismen är tydlig och filmtekniken ganska orginell. Även filmen blir då orginell. Efter att filmen fått premiär samma år återuppstod Klu Klux Klan.
/(827)&(130)
The Great Train Robbery (1903)
SVENSK TITEL: Den Stora Tågplundringen
FILMLÄNGD: 14 min
LAND: USA
NUMMER: 3
Den Stora Tågplundringen säger allt, och består som Le Voyage dans la Lune (1902) av den där känslan av att man har sett filmen och att andra filmer skulle ha tagit en del scener och klyschor.
Handlingen känns som mitt i Vilda Västern från ett barns ögon när två banditer tvingas skjuta en resenär på ett tåg och ett gäng sheriffer är på jakt efter dem.
En känd extrascen ur filmen är när två skjuter igenom filmduken med pistolerna. Filmen är också en av de som har knäckt ur sig idéer och kom bland annat att vara världens första Western-film.
/(827)&(130)
Le Voyage dans la Lune (1902)
ENGELSK TITEL: A Trip to the Moon
SVENSK TITEL: Resan till månen
FILMLÄNGD: 14 min
LAND: FRANKRIKE
NUMMER: 2
Resan till månen känns som en godnattsaga från en barnbok. Karaktärerna är välprydda och miljön är pittoresk.
Handlingen består av att en grupp skjuts upp till månen på ett naivt sätt genom en slags katapult. På månen blir gruppen tillfångatagen av Månbor. Men de flyr tillbaka till rymdskeppet och ramlar över ett månstup med raketen och faller tillbaka till jorden.
Filmen är dyr och välgjord från sin tid, och filmen är som en kortfilm från 1920-talets Silly Symphonies.
Man undrar om Walt Disney och hans produktion fick inspiration från denna film. Även om filmen är väldigt gammal så håller den nog än idag och kan väcka ideér till skapare.
/(820)&(130)
La Sortie des usines Lumière (1895)
ENGELSK TITEL: Workers Leaving the Lumière Factory
SVENSK TITEL: Arbetarna lämnar Lumières fabrik i Lyon
FILMLÄNGD: 1 min
LAND: FRANKRIKE
NUMMER: 1
Detta är den första filmen i mitt kronologiska sortiment av filmer man måste se innan man dör.
Dessutom är det en av världens första filmer.
Handlingen är enkel. Arbetare lämnar en fabrik i Lyon i slutet av 1800-talet.
Mer kan man inte säga om filmens kuriosa. Att man fick lov att spela in filmen igen p.g.a. att arbetarna inte lämnade fabriken i tid.
/(827)&(130)
Information

Den här sidan handlar inte om min vardag utan om filmhistoriens begynnelse till dagens stora succéer. Allt ifrån kontroversiella filmer till groteska, surrealistiska, bortglömda filmer kommer att granskas, samt kassasuccéer, publiksuccéer och andra kritiksuccéer. Animation, tecknat och berömd svartvit film kommer även uppmärksammas. Filmerna kommer att tas upp i kronologisk ordning. Den här sidan har likheter med boken 1001 filmer du måste se innan du dör. Det här handlar om filmer som väcker känslor och som enligt mig har sin givna plats i filmhistorien.
Av mig Emil, The Man Behind This (827)
/(130)